Na, akkor most valami komolyabb:

(ezt a beszéljükmac-en már megírtam, remélem, nem haragszanak meg, hogy itt is közzéteszem.)

Windows 98 telepítése MacBochs (és nem Matchbox :-) segítségével

A Bochs egy szabad forráskódú, ingyenes PC-emulátor. Direkt nem azt írtam, hogy windows-emulátor, merthogy elvileg szinte bármilyen vendég-operációs rendszert (guest OS) telepíthetünk "bele". (bochs=box)
Kisebb-nagyobb kínlódás után nekem sikerült is a dolog, így gyorsan leírom a tapasztalataimat, mielőtt elfelejtem őket.
1. hard drive image létrehozása
Legyen a neve c.img az egyszerűség kedvéért.
Ehhez a bochs-szal együtt érkezett bximage nevű programocska kell. Megnyit nekünk egy terminal ablakot, kiválasztjuk a lemez típusát (HD), méretét (én 500-at adtam meg), majd felírjuk, amit elkészülve kiír, konkrétan az információt a disk image-ről (ilyesmi lesz: cyl=1015, heads=16, spt=63), mert még szükségünk lesz rá. A kész image-file-t oda rakjuk a gépünkön, ahova akarjuk.
2. win 98 cd lementése image file-ba
Ehhez pantherben a disk copy-t, jaguarban a disk utility-t használjuk. (image from device). Legyen a neve win98.dmg.
3. bochsrc.txt konfigurálása
ha mindent úgy csináltok, mint én, akkor ez annyiból áll, hogy ebben a file-ban átírjátok az elérési utakat úgy, ahogy a ti gépeteken van. Vigyázat, abszolút elérési utak kellenek! Nem egy nagy ördöngösség, de ha érteni is akarjátok, amit csináltok, itt: http://bochs.sf.net/doc/docbook/index.html nagyon jó dokumentáció van.
4. a bochs indítása
ez a bochs.scpt scripttel történik. Szintén terminál ablakot nyit, válasszuk ki, hogy begin simulation, aztán hajrá. Vigyázzunk, a scriptnek, a bochsrc.txt-nek és a bochs-nak ugyanazon könyvtárban kell lennie! Ha valami nem megy, nézzük meg a bochout.txt-t, ide küldi a hibaüzeneteket. Ha minden sikerül, akkor megjelenik egy dos-ablak, válasszuk ki, hogy windows telepítése cd-rom-ról, kérni fogja, hogy tegyük be a cd-t a d-be, nyomjunk f3-at, lépjünk ki a telepítőből, ha megkapjuk a promptot, írjuk be, hogy format c: , aztán már mehet is a telepítés.
Itt tartok most :-)
11:45-kor indult, kíváncsi vagyok, mikor lesz kész, egy 350-es g3-on állítólag 36 óráig tartott, ami nem túl biztató.
No, felkúszott, nem tudom, mennyi ideig tartott, mert közben elmentem moziba (nézzétek meg a Kontrollt, nagyon jó!), aludtam, és elmentem Egerbe, és mindhárom esemény után egy párbeszédablak várt, nem tudom, mióta. De semmiképp sem volt gyors, szerintem fél napig eltartott volna akkor is, ha odafigyelek (iBook 700, 256 ram). Működni is működik, de szinte használhatatlanul lassú. G5-ön szerintem élvezhető lehet, ami azért is fontos, mert Virtual PC egyelőre nincs G5-re. Meg amúgy is, ne hizlaljuk a Microsoftot, ha nem muszály (aki nem tudná, megvették a Connectix-től a VPC-t).