A fink

(Illetve az ingyenes képszerkesztő, a gimp telepítése macintosh-ra)

(Az az írásom, amiből itt sokat átveszek, megjent már az Almalap-ban, itt , illetve nyomtatásban is tavaly áprilisban. Szerencsére rendesek, és megengedték, hogy itt is közöljem.)

A fink az egyik legnagyobb tutiság, ami létezik mac os x-re, ha érdekelnek a szabad forrású dolgok.

Oldaluk szerint: "A Fink projekt el szeretné juttatni a UNIX nyílt forráskódú szoftvereinek teljes világát a Darwinhoz és a Mac OS X-hez." Nagyon derék dolog, pont ez az, amit kerestem. Mindezt úgy érik el, hogy úgy módosítják a UNIX-programokat, hogy azok fussanak Mac OS X-en ("portolják"), majd utána mint koherens disztribúciót teszik elérhetővé őket. Lehet választani, hogy előre lefordított csomagokat töltesz le, vagy mindent forrásból építesz fel. Bevallom, ez utóbbit nem próbáltam ki, megelégedtem az előbbi által nyújtott dolgokkal.

(A fink működéséhez fel kell installálnod a developer cd tartalmát, illetve a programokhoz kell az x11 és az x11 sdk, melyek a harmadik panther cd-n találhatók meg, jaguar-hoz pedig régebben le lehetett tölteni az apple oldaláról, ha valakinek kell, szóljon.)
Tehát az első lépés: le kell tölteni a Fink nevű kis segédprogramocskát, ami megtalálja a programcsomagokat (package), letölti és installálja a gépünkre.

Hasznos dolog, hogy a Fink mindent egy mappába rak (a startup diskeden az sw nevube), így nem kell attól félni, hogy a finkezéssel teleszemeteljük a gépünket. A Fink installálása után egy fájlt át kell írnunk a Terminálban. Nem kell megijedni, nem egy nagy dolog: nyitsz egy terminált (ha valaki nem tudná, az Applications mappán belül a utilitiesben található, bár én már dokkoltam), bepötyögöd, hogy "source /sw/bin/init.csh", returnt nyomsz, majd control + O, return, control + X-et. Ennyi. Utána bezárod a terminálablakot, és nyitsz egy újat, ahová begépeled, hogy "fink scanpackages". Ha jelszót kér, írd be a Mac OS X account jelszavadat. Ezzel kész is az installálás.

Ekkor gépeld be, fink. Egy kis leíráshoz jutsz a Fink használatáról. Ami a lényeges számunkra, az a programok installálása. Ez a legegyszerűbb módon úgy történik, hogy a Fink oldalán kiválasztjuk, mire van szükségünk (bár a terminálban is ki lehet listázni a "fink list" parancs segítségével, csak a honlappal szemben itt nincs leírás), majd a terminálban begépeljük, pl. a Gimp esetében azt, hogy "sudo apt-get install gimp". (Más program esetén a gimp nevére természetesen az adott program neve kerül.) Erre a Fink letölti és installálja a programot, esetlegesen a szükséges egyéb csomagokat is, de előtte a beleegyezésünket kéri. Ennyi az egész. Ha valamiért nem sikerül neki, meg kell nézni, miért nem (a terminálablakban feljebb görgetve szükség esetén). Programok eltávolítása a "sudo apt-get remove gimp" paranccsal történik. (A gimp helyén a megfelelô program nevével.)

Az installált programot úgy indítod, hogy X11-ben az xtermbe beírod, hogy - esetünkben - gimp. Ha valamelyik programnál ez nem menne, meg kell nézni a dokumentációt. A panther már a finderből is tud x11 programokat indítani, csak meg kell találni, hogy hol van az a file, amire duplán kattintva elindul a program. A gimp esetében ez a file az /sw/bin/gimp 1.2.

De ha felrakod a finkhez a grafikus felületet, a finkcommandert, akkor az nem csupán azt írja ki, hogy mely package melyik verziója van telepítve a gépedre, hanem azt is, hogy hol található a gépeden a telepített csomagok dokumentációja.

Ha már fenn van a fink a gépeteken, ajánlom figyelmetekbe az xmountains-t, ami egy tájkép-generáló, imádom. Installálása a már ismert módon történik.