A Window Maker

Ha elkezditek a Gimp-et használni, hamar rájöttök, hogy az az ablakkezelő, amit az Apple ad az X11-hez, nem nagyon Gimp-barát. (A Gimp-ben a paletták mind külön ablakként működnek, és az Apple-féle ablakkezelőben nem lehet az egér fókuszolását automatikusra állítani, ezenkívül az ablakok sorrendjét sem lehet állítani: mindig az aktív van legfelül, így maga a kép eltakarja a palettákat.) Nekem innen jött az igény, hogy kipróbáljak más ablakkezelőt is, és először a Window Maker-re esett a választásom, mert az szép, egyszerű és a NeXTSTEP felületét emulálja (lásd a januári bejegyzések között). Aztán többet nem is próbáltam ki, mert ez teljesen bevált.

A telepítése nem túl bonyolult a Fink segítségével (szintén januárnál van az írás róla): terminálba begépeled, hogy
sudo apt-get install windowmaker
A jelszó beírása után a szokásos procedúra következik, ellenőrzi a telepített csomagokat, megnézi, mit kell leszedni, majd a beleegyezésüket kéri. Mondjuk neki, hogy y.
Ha végzett, akkor nekünk kell megmondani, hogy ezt használja ablakkezelőnek, ne mást. Gépeljük be, hogy rehash, aztán wmaker.inst. Ezzel indítjuk el az installáló programot. Közben kapunk majd egy kérdést, hogy kézzel akarjuk-e szerkeszteni a .xinitrc file-t, (ami megmondja a rendszernek, hogy milyen ablakkezelőt hívjon meg). Egyszerűen csak nyomjunk entert, és megcsinálja ő magától. Ezzel el is készültünk, ha elindítjuk az X11-et, a Window Maker-rel fog elindulni. El lehet szórakozgatni a beállításokkal, van itt is dock, épp ezért érdemes full screen mode-ban használni (X11-preferences-full screen mode, alt-alma-A lenyomásával válthatunk vissza), az egyik dock-ikon indítja el a Window Maker preferenciáit, itt állíthatjuk be az egérfókuszt úgy, ahogy akarjuk. Meg egyebeket is.
Egy tipp a végére: ha Gimp-ben képet szerkesztünk, azt az ablakot, amiben a kép van, érdemes úgy állítani, hogy mindig legalul legyen, így nem takarja ki a palettákat. (Alma-klikk (több gombos egérrel jobbklikk) az ablak fejlécére, options- keep at bottom.)