A Mac OS X-ben vannak karbantartó scriptek, amelyek meghatározott ciklusban futnak le. A baj csak az, hogy gyárilag olyan időpontok vannak beállítva, amikor egy kispolgári életritmusú ember gépe biztos, hogy ki van kapcsolva. Nem tudom, hogy ezek a scriptek mennyire fontosak, én mindenestre átállítottam a futási idejüket a következő módon:
(természetesen ezt is az o'reilly-től tanultam)
Át kell írnunk a /private/etc/crontab file-t. Előtte nem árt biztonsági másolatot készíteni róla, soha se lehet tudni... tehát szépen, lépésről lépésre:
-nyissunk egy terminált
-menjünk el a crontab könyvtárába cd /private/etc
-készítsük el a biztonsági másolatot sudo cp crontab crontab.bak
(a sudo azért kell, mert csak root jogosultsággal írhatunk ebbe a könyvtárba, kérni fogja az administrator jelszavunkat)
-nyissuk meg a file-t a pico-val sudo pico crontab
Ehhez hasonló kép fog elénktárulni:

(Aki a Műegyetmre járt/jár és ssh-val használta a HSZK-s e-mail-címét, annak ismerős lesz a dolog: majdnem ugyanaz a felület, mint a pine levelezőprogramé.)
Itt állíthatjuk be a napi, a heti és a havi script időpontját: Run daily/weekly/monthly jobs sor alatti oszlopok jelölik az időt, perc/óra/nap/hónap/a hét napja (vasárnap=7) sorrendben.
(A fenti példában tehát a napi script: 15 19 * * *, ami azt jelenti, hogy minden nap lefut 19:15-kor.
A heti pedig 30 13 * * 7, tehát minden vasárnap lefut 13:30-kor.)
A pico-ban az egeret nem tudjuk használni, a kurzorral kell mozogni, és a delete gombbal törölhetünk. Állítsunk be neki olyan időpontokat, amikor valószínűleg be van kapcsolva a gépünk (nem baj, ha éppen dolgozunk rajta, nem nagy erőforrásigényűek ezek a folyamatok). Arra figyeljünk oda, hogy ne egyszerre futtassuk őket!
Ha sikerült átállítgatni, a ctrl-O, majd enter lenyomásával lehet elmenteni és kilépni (a pico ablak alján sorakoznak az elérhető parancsok.)