Két kis programocskát szeretnék ma ajánlani:

Az egyik a MenuMeters.

Ez arra jó, hogy mindenféle hasznos infót mutat a menusorban, de közben alig fogyaszt erőforrást. A képen pl. a hálózati forgalmat, a lemezhasználatot, a memóriahasználatot és a processzorkihasználtságot mutatja, be lehet állítani, hogy kis nyilakkal, fényecskékkel, számokkal, grafikonnal tegye stb.
(Én mondjuk csak a memória és a processzorhasználatot mutattatom vele, rövid a menüsorom :-))
(Jut eszembe, ha valaki még nem jött volna rá, az alma billentyű lenyomása mellett a menüsor elemeit szabadon huzigálhatjuk.)
Installálás után a system preferencesben lehet állítgatni, hogy mit és hogyan mutasson.

A másik jobban kapcsolódik blogom nagyzoló címéhez: unix "man" oldalakat nézhetünk benne grafikus felületen. (Aki nem tudná (a továbbiakban erre bevezetem az A.N.T. rövidítést :-)): unix-ban a parancsokról a man paranccsal kérhetünk le információt a terminalban, a következő módon:
man aparancsneve.
Erre jó ez a program is, melynek neve ManOpen, csak barátságosabb felületen, illetve van néhány plusz funkciója is, amiket most nem írok le, akit érdekel, fedezze fel, nem bonyolult.
A használata nagyon egyszerű: file menü -> open title, majd a felugró ablakba beírjuk a parancs nevét, amre kiváncsiak vagyunk.