iTunes tippek
(nem csak mac-használóknak!)

- az iTunes-menüben van egy olyan menüpont, hogy iTunes hot tips, ez elvisz ide, aholis iHangok forró tippek vannak, mily meglepő.
- ha ráhúzol egy számot vagy egy mappát az iTunes ikonjára (a dokkban vagy a finderben), akkor berakja a library-ba a számot vagy a mappa tartalmát, és elkezdi játszani
- ha ráhúzol egy mappát az iTunes sidebar-jára (ahol a playlist-ek vannak), akkor csinál egy új playlist-et a mappa nevével és tartalmával
- ha az library-ban kijelölsz több számot és alma+shift+N-t nyomsz, a kijelölt számokból csinál egy playlist-et, ha a számok ugyanattól az előadótól származnak, akkor az előadó nevével
- importálásnál érdemes 128-as AAC-re állítani a formátumot, mert jobb minőségű és kisebb, mint az mp3
- az iTunes-szal kiírt cd-k megjelennek a sidebar-ban, ha behelyezed őket a gépbe, ill. ha nem fut a program, akkor elindítja azt
- a dalokhoz a borítók letöltése két programmal is lehetséges: az egyik a Fetch Art, amit az iTunes script-menüjéből lehet indítani, a másik pedig a nagy kedvencem, a Clutter:

Ennek a kis programocskának a segítségével cd-borítókat helyezhetünk el a desktopunkon, tologathatjuk őket ide-oda, mintha csak igaziak lennének, és duplakattintással elindítja az adott albumot az iTunes-ban. Én úgy szoktam csinálni, hogy az aktuálisan a gépemen lévő albumok borítóit rakom ki. Ezenkívül arra is jó ez a remek kis program, hogy az éppen hallgatott album borítójára rákeres az amazonon, ha megtalálja, akkor egyrészt megjeleníti, másrészt a dock-ikonja is átvált a borítóra, és végül hozzáadja a számhoz (iTunes-ban "album artwork"). Ha interneten vagyunk, ez a keresés automatikus, és ha audio-cd-t hallgatunk, annak a borítóját is megjeleníti a dock-ban. Haszontalanság, de én szeretem. Ezenkívül rendelkezik egy browser-rel és egy "now playing" ablakkal, ahol elindíthatjuk-megállíthatjuk-ugrathatjuk a lejátszást.
- a music sharing (a preferencesben lehet bekapcsolni) egy nagyon jó dolog, a helyi hálózaton lévő többi iTunes-felhasználó megosztott zenéit lehet vele hallgatni, és működik cross-platform szinten is (tehát win-es kollegák zenéit is hallgathatod és viszont, anélkül, hogy sambával csatlakoznál a gépükre. Saját protokollt használ. Ha nem tiltottuk le a tűzfalbeállításoknál.)
- music store: nálunk vásárolni még nem lehet vele, de böngészni a számok között és részleteket hallgatni belőlük lehet. Ha pl. kíváncsi vagy valamilyen zenekarra, hogy egyáltalán milyen zenét játszanak, akkor ez a megoldás kiváló.
- rádió: ha megfelelő az internetkapcsolatod, rengeteg, jobbnál jobb rádióadó van az iTunes-ba "beépítve", stílusok szerint.
Végezetül itt egy oldal, ahonnan sok hasznos kis scriptet lehet letölteni, érdemes nézegetni. Én a "super remove dead tracks"-t használtam, ami arra jó, hogy kitörli a library-ból azokat a számokat, amik nincsenek már a gépünkön, de sajnos nem elég alapos, néhány mindig elkerüli a figyelmét.

(Még végezetebbül: iTunes van már windowsra is, és remekül működik, még cd-t is lehet írni vele.)