Hogy csináljunk egy első (második, harmadik) generációs iPodból "iPod photo B&W"-t?

Rakjunk rá Linuxot. Mielőtt még fejvesztve menekülnétek, olvassátok el a tapasztalataimat.
Amikor először kipróbáltam pár hónapja az ipodra írt linuxot, tényleg nem volt jó semmire, ráadásul telepíteni is mindenféle terminálos varázslattal kellett, mára azonban hatalmas fejlődésen esett át: grafikus installere van, van hozzá bootloader, van rá egy rakat játék, és meg lehet vele jeleníteni képeket (természetesen csak black and white-ban). De haladjunk szépen sorjában.
Legelőször győződj meg róla, hogy a te iPododra felmegy-e a linux: jelenleg az első három generáció támogatott, tehát a click wheel-es, a mini, a photo és a shuffle NEM.
Aztán töltsd le a grafikus telepítőt innen.
Aztán indítsd el a telepítőt.

Mint látható, semmi különös. Nem nyúl semmilyen adathoz az ipod-on, nem töröl le semmit, nem hoz létre új partíciót. Azt javaslom, hogy ne válaszd ki, hogy a linux legyen a default OS, később majd taglalom, miért.
Ha végzett, installáld az update-eket is (értelemszerű, hogyan). Ha ezzel is végzett, válaszd le az iPod-ot, és miközben újraindul, tartsd lenyomva a "vissza" gombot, és nemsokára megpillantod Tuxot, zsebében az iPoddal :-) (A későbbiekben is ha linuxszal akarod indítani az ipododat, így tudod megtenni.)
Nekem elsőre túlérzékeny volt a kerék vagy hogy hívják, tehát a settings -> wheel sensitivityben átállítottam kényelmesre.
Amiért érdemes ezt az egészet megcsinálni, az az "extras"-ban található: számológép, rakat játék (tetris, aknakereső, pong, steroids stb), rajzolóprogram (ami inkább vicc :-) és a file browser: itt tudunk képeket és txt fájlokat megnézni (ez nem az extrasban, hanem a főmenüben. a szerk). Sajnos az ékezetes txt-kkel nem bánik el valami jól, a képekkel viszont annál inkább: az "előre" gomb lenyomásával nagyít, azt is kiírja, hány százalékra, a kerék forgatásával lehet a képben mozogni, ha közben megnyomjuk a középső gombot (első generációs ipod-on, a többin nem tudom, mi a megfelelője), akkor függölegesre vált a mozgás iránya, a "vissza" gombbal kicsinyít. Még egy nagyon remek dolog, hogy a háttérvilágítás úgy működik, hogy a betűket világítja ki (ami szerintem szebb). Igaz, ilyenkor a képeket is negatívban mutatja :-)

Itt van még több szkrínsat és videók is a cuccról, érdemes megnézni.

Amiért mégsem ajánlom elsődleges használatra, az az, hogy a zenelejátszás minősége nem tökéletes és nem tud sleep-be menni, de a projekt fejlődési sebességét látva nemsokára ezt is megoldják szerintem. Ja, frissíteni is az installerrel tudod, tehát érdemes megtartani. Ilyenkor az új programok is rákerülnek.
Ha végeztél a linuxozással, az extras -> reboot ipod-dal tudsz visszatérni a megszokott környezetbe, ill. ha rádugod a gépre, akkor is csinálnod kell egy reboot-ot, mert nem csinálja meg magától. Ha pedig az apple firmware-jéből akarsz átmenni linuxba, a menü és a play gombot kell egyszerre hosszan nyomva tartanod, ekkor újraindul, aztán miközben indul, a "vissza" gombot kell nyomva tartani (ahogy az elején említettem).
Azt majdnem kifelejtettem, hogy van benne hangfelvevőprogram is, de hogy hogy működik, arról gőzőm sincs...