Ubuntu-Linux

Tavaly decemberben Eric S. Raymond "Katedrális és bazár" írásán felbuzdulva (lásd a linkek között balra) elhatároztam, hogy teszek egy próbát a Linuxsszal. Hatalmas önbizalommal leszedtem a Mac OS-t, és nekiálltam Gentoo-t telepíteni. Nem sikerült. Nem adtam fel, felraktam a Yellow Dogot, aminek grafikus az installere. Nagyon sok minden nem működött, fordítgattam forrásból (ha sikerült), de az egész Linux-PPC világ borzalmasan alultámogatottnak tűnt. Fel is adtam.
Na de: öcsém rendelt nemrég ingyenes Ubuntu-CD-ket, a gépembe új HDD került, így újra feltámadt bennem a kiváncsiság. Csináltam hát egy Linux-partíciót, és felraktam az 5.04-es Ubuntut. Sajnos nagyon alap dolgok nem működtek rajta, buherálni akkoriban nem volt időm meg türelmem, így pihenni hagytam. Addig, amíg:
Nemrég kijött az új (5.10-es) verzió. Ma este volt egy kis ráérő időm is, hát felraktam. És működik! A telepítés lement gond nélkül, megy az internet is, pedig az égvilágon semmit sem állítottam be, iPod, cd-k, dvd-k rögtön megjelennek a desktopon (a HFS+-ra formázott iPod sajnos csak read only-módban), magyar billentyűzet is működik, 2-es (!) OpenOffice, Gimp, stb. rajta. Apt-gettel rögtön felment a Blender meg az XMMS is, a QCad, Xine, Mplayer viszont nem. A multimédiás programokat azért akartam felrakni, mert a beépített Rhythmbox (ami az iPodot is tudja kezelni) ill. a Totem Video player nem működött. Kicsit utánaolvastam a legkézenfekvőbb helyen (nem, nem Google, hanem a rendszer saját helpje, ami ráadásul teljesen átlátható és áttekinthető), és megtudtam, hogy bizonyos codec-eket kell telepíteni, ami gyerekjáték volt a beépített, grafikus csomagkezelővel, a Synaptic Package Manager-rel. Kipróbáltam egy feliratos South Park avi-t, megy gond nélkül, meg se kell neki adni a felirat helyét. Zenét is vidáman hallgatok az iPodról. DVD-t nézni, fényképezőgépet, pendrive-ot rákötni még nem próbáltam, meg a wifi-t (airportot) sem, de így is elég hosszú lett ez a bejegyzés :-) Még megoldásra vár a Mac-partíció mountolása, bár ha az ember komolyan gondolja és egyetlen rendszernek akarja használni, akkor nincs is rá szükség. Addig meg úgyis csak játszadozás.
Konklúzió: lehet, hogy előbb-utóbb képes leszek ezt használni egyetlen rendszernek, bár biztosan nem a közeljövőben.
(Kiegészítés: tavaly a Yellow Doggal 3 hét intenzív buzerálás után nem jutottam el idáig, mint most az Ubuntuval pár óra alatt.)