Amióta megvan a Powerbookom, keresem a megoldást arra, hogy folyamatosan szinkronban legyen a két gépem tartalma, mintegy magától. Két okból is fontos ez a dolog: egyrészt mindkét gépemen mindig a legfrissebb dolgaimat találom és nem lesz kavarodás, másrészt így az egyik gép a másik backupja és vice versa. Próbálkoztam az RsyncX-szel, de a próbálkozásaim annyira nem voltak megnyugtatóak, hogy nem mertem élesben ráereszteni az adataimra. Főleg, hogy én azt akartam, hogy ha az egyik gépen törlök valamit, az a szinkronizálásnál a másik gépről is törlődjön.

(Erről a HUP fórumán ezt olvastam:

"server" fájllistája:
alma
barack
körte

"client" fájllistája:
banán
szilva
szőlő

Ha használod a --delete kapcsolót is a fent említett két sorban, vajh mi lesz az eredmény?
Ha nem jössz rá magadtól, próbáld ki éles adatokon, többet nem javasolsz ilyet :)

Így az Rsyncet elvetettem, és közben hitetlenkedtem, hogy nem létezik olyan program, ami úgy tud szinkronizálni, hogy a törölt fájlokkal is tud mit kezdeni. Pl. az előbbi példánál maradva azt látja, hogy három tök különböző fájl van a két gépen. Ekkor leellenőrzi, hogy mikor keletkeztek, ami a legutóbbi szinkron óta, azt átmásolja a másik gépre, ami pedig a szinkron óta tűnt el valamelyik gépről, azt berakja egy "deleted" vagy valami hasonló mappába. Le is tettem a dologról.

Aztán a worldshotson olvastam a Martian Lifeboatról. Megnéztem a fejlesztő cég oldalát, és megtaláltam pontosan az én programomat, a Martian Slingshotot. Nem is írnék róla többet, pontosan azt csinálja, amit fentebb leírtam. Össze is dobtunk Ádámmal egy bundléra, így most ő boldogan használja a mentőövet, én meg a csúzlit.

(Zárójelben jelzem meg, hogy a marslakók ráadásul tök kedvesek, simán átregisztrálták a nevemre a programot, és az oldalukat böngészve kiderül, hogy még humoruk is van.)

(Még egy zárójeles dolog, ami a bejegyzés írása közben eszembe jutott: végre megtudtam, miért van ráírva Csehországban és Szlovákiában bizonyos dobozokra, hogy HUP. Nem Hungarian Unix Portal, hanem Hlavný Uzáver Plynu, azaz fő gázcsap :-))