Ha már Macworld: szerintem az Apple utolsó nagy dobása két éve a Mac mini és az iPod shuffle bemutatása volt. Minden, amit azóta kidobtak, egy már létező termék továbbfejlesztgetése.

Akkor is ezt fogom mondani, ha ma bemutatnak egy szar mobiltelefont.

Frissítés:

Nem mondom azt. Nem telefont mutattak be (senkit ne tévesszen meg a béna iPhone név, az csak azért van, hogy Douglas Adams szavait némileg aktualizálva azok a félelmetesen primitív létformák is felfigyeljenek rá, akik a mobiltelefont még mindig nagyszerű dolognak tartják), hanem egy valóban forradalmian új számítógépet. Nem munkaállomást, számítógépet. A munka kivételével jóformán mindenre jó, amire az ember a számítógépét használja, és még magával is viheti. (Itt most nem csak azt értem munka alatt, amiért fizetnek, hanem minden egyéb alkotó tevékenységet.) Ha valóban ilyen szofisztikáltan fog működni, akkor ez tényleg megváltoztathatja a számítógépről alkotott képünket. Még azt is elképzelhetőnek tartom, hogy nemsokára az ember csak egy HD-t fog otthon tartani a backup miatt (hiszen ha az egész élete a zsebében van, az elég sérülékeny), egy egeret-billentyűzetet és egy monitort. Hazajön, rácseszi az iPhone-t (pfff...) a dokkjára, és kész.

Amikor Iain M. Banks Játékmester c. regényét olvastam, marhára tetszett benne a terminál. Ez egy pici eszköz, ízlés szerinti formában (pl. toll, kitűző), amit mindenki mindig magával hordott, és segítségével tudott kommunikálni, központi adatbázisokra csatlakozni, meg persze minden digitális adatához hozzáfért. Na gondoltam, ilyennek kéne lenni egy számítógépnek. Ezzel megtettük efelé az első lépést.

Még a végére egy link arról, hogy mennyire nem volt eddig ilyesmi:

A spirálfüzet apoteózisa (Amúgy ez az "iPhone" is ezen bukhat, de csúnyát. Hogyha egy pici, használatot zavaró probléma is lesz vele, akkor annyi. Márpedig egy ilyen méretű és tudású készüléknél ez könnyen előfordulhat.)

Végezetül: szerintetek annak van jelzésértéke, hogy az első dal, amit Steve Jobs a bemutatón lejátszott, egy Beatles-szám volt? Mégpedig az utolsó albumról, amit nem Apple címke alatt adtak ki.