Vessünk egy pillantást az IMDB toplistájára. Az első három helyezettből „A remény rabjai”-t nem láttam, de a másik két film abszolút jogosan van ott, ahol van.

Épp most néztük meg a harmadik részt, előtte pár nappal a másodikat, előtte pár nappal az elsőt. Összesen kb. 9 órányi filmnézés, de nem tűnt annyinak. Sőt, így érdemes megnézni, gyorsan egymás után, annyi utalás van az előző részekre. Nem is értem, hogy annak idején a mozilátogatók hogy tudták ezt követni (első rész: 1972, második rész: 1974, harmadik rész: 1990.)

Néhány dolog, amit megfigyeltünk:

A színészek gondosan tanulmányozhatták az elődeik játékát: a második részben Robert De Niro alakítja a fiatal Vito Corleone-t, és gesztusaiban rá lehet ismerni az első részben Marlon Brando által alakított öreg Vitora. Ugyanígy a harmadik részben Andy Garcia játssza Vincentet, Sonny Corleone (James Caan) fiát, és a gesztusai ugyanazok, mint amik Sonnyé voltak az első részben. A harmadik részben Vincent leszámolása Joey Zasa-val teljesen rímel arra, ahogy két generációval előtte Vito számolt le a helyi kiskirállyal a körmenetben, még a rezesbanda is ugyanazt játssza. A második részben a fiatal Vito két társa Clemenza és Tessio. Őket már az első részben megismertük mint öregembereket.
Viszont vannak "hibák" is (vagy csak mi nem figyeltünk eléggé): látszik, hogy mindegyik epizódot úgy csinálták, hogy nem gondoltak a folytatásra. A második részben megjelenik Frank Pentangeli, mint egy nagy öreg. De az első részben nem láttuk. A harmadik részben megjelenik Don Altobello, szintén nagy öreg, Connie keresztapja. De az első két részben nem láttuk. Fura.

Még érdekelne, hogy mi az az opera, ami a harmadik részben megjelenik, de nem találtam róla semmit, pedig biztos van jelentősége. Ha valaki tudja, írja meg.

És néhány érdekesség, amire nem magamtól jöttem rá, hanem a wikipedián vagy az imdb-n olvastam:

  • A harmadik rész tulajdonképpen családi vállalkozás. A rendező Francis Ford Coppola, az egyik zeneszerző Carmine Coppola (Francis Ford apja), az egyik főszereplő Sophie Coppola (Francis Ford lánya), az egyik producer Nicholas Cage (Carmine unokája).
  • Corleone nevű város valóban létezik Szicíliában, onnan vándoroltak ki Al Pacino (a filmben Michael Corleone-t alakítja) nagyszülei.
  • A Keresztapa II. volt az első "második rész" (amit így is hívtak) a filmtörténetben. Azóta vált tömegessé mozifilmeknél az efféle címadás.

Ezek a filmek annyira jók voltak, hogy Coppola és Marlon Brando azóta nagy kedvenceim. Coppolának ezen kívül még egy filmjét láttam, az Apokalipszis most-ot, és az is nagyon jó volt. Első filmje, a Dementia 13 pedig hónapok óta itt figyel a polcomon (olcsó dvd a Corából), azt is meg kéne nézni. Marlon Brandót eddig három filmben láttam, és mindháromban nagyon tetszett. Az első a Keresztapa volt, a második A vágy villamosa (ami egyáltalán nem tetszett, mint film), a harmadik pedig az Apokalipszis most. Három film, három korszak, három életkor. És mindháromban zseniális volt. Igaza volt Jack Nicholsonnak, amikor azt mondta, hogy "Brando a legjobb, akire mindnyájan felnézünk. Ha ő elmegy, mindnyájan egy helyi értékkel feljebb kerülünk a ranglistán." Ez be is következett, végrendeletében épp Nicholsont kérte fel a gyászbeszédre. Brando egyetlen rendezése is itt van a polcon (olcsó dvd a media marktból), azt is meg fogjuk nézni.