Én is lefutom a körömet arról, hogy az ún. extrém sportok során szerzett sérülések kezelését már nem fizeti a tb. A siránkozás mellett nekem azért konstruktív javaslatom is lesz.
Tehát,

"A törvény szerint különösen veszélyes sportnak minősül: vízisízés, jetski, vadvízi evezés, hegy- és sziklamászás az V. foktól, magashegyi expedíció, barlangászat, bázisugrás, mélybe ugrás (bungee jumping), falmászás, roncsautó (auto-crash) sport, rali, hőlégballonozás, félkezes és nyílt tengeri vitorlázás, sárkányrepülés, ejtőernyőzés, paplanernyőzés, műrepülés."

(Forrás: Népszabadság Online)
(Hogy mi az a félkezes vitorlázás, azt megtudhatjuk a HVG.hu-ról, bejelentkezés után):

Valójában nem másról van szó, mint az angolul single-handed, vagyis segítség - azaz a "mancsaft" nélküli - tengeri vitorlázásnak nevezett időtöltésről

:-D

Azt felejtik el a törvényhozók, hogy pl. egy hegymászó lehet, hogy több balesetnek van kitéve, ugyanakkor kevésbé fog olyan betegségeket megkapni, amiket egészségtelenül élő honfitársaink igen (akik sokkal többen vannak, mint a hegymászók). Nem is elsősorban az alkohol- és cigarettafogyasztásra gondolok, mert úgy tudom, hogy ezek árából jócskán profitál a tb, hanem a mozgásszegény életmódra és az egészségtelen és mértéktelen táplálkozásra. (A szerző gyakorló hegymászótanonc.)
Szintén érthetetlen a barlangászok megbélyegzése. Rájuk is áll, amit fentebb írtam, ezen kívül pedig tevékenységük igen hasznos az ország számára: hobbiból végeznek el olyan feladatokat, ami az állam dolga lenne. (A szerző korábban barlangászott, vizsgája is van.)
És akkor a javaslat: az Österreichischer Alpenverein tagjai számára az egész világra kiterjedő biztosítást nyújt.

Benne foglaltatik:

  • A mentés költsége 22000 Euró összegig
  • A külföldről történő hazaszállítás költsége összeghatár nélkül.
  • Külföldi kórházi tartózkodás költségeinek megtérítése 7500 Euróig.
  • Európai felelősségbiztosítás számos sportágra 2.180.186 Euróig.
  • Európai jogvédelembiztosítás számos sportágra 32.703 Euróig. (Ügyvédi és bírósági költségekre).

(Részletes, angol nyelvű ismertető, pdf-ben.)

Taggá válni igen egyszerű: ezen az oldalon ki kell tölteni az adatokat. Előtte érdemes itt tájékozódni az árakról és a lehetséges kedvezményekről. Pár nap múlva (nem vicc!) megérkezik a laminált tagsági kártya (ami nem megy tönkre egy elázástól, mint a magyar hegymászóigazolvány) és a bankinformációk az átutaláshoz. Ha a pénzt átutaltad és aláírtad a kártyát, már él is a tagságod. Nekem kb. 16e ft-be került, bankköltséggel együtt. Ha az ember csak kétszer egy hétre megy el egy évben magashegyre, már simán megéri. Ha itthon is mászik sziklát-barlangászik, pláne :-) És akkor még a menedékházakban kapott kedvezményekről és egyéb előnyökről nem is beszéltünk. Meg a szép színes Alpenverein-újságról sem, ami asszem havonta jön :-)