Gyerekkoromban nagyon imádtam Rumcájszt. Amikor már egyetemistaként megtudtam, hogy Rumcájsz városa, Jičín valóban létezik, eldöntöttem, hogy egyszer elmegyek oda.
Egyszer egy Singing Rock katalógusban láttam egy igencsak inspiráló tájat: zöld erdőből rengeteg fehér szikla meredezett felfelé. Mivel cseh cégről van szó, reménykedtem benne, hogy ez a táj Csehországban van, de hiába kutakodtam, nem jöttem rá, hogy hol.

Pár éve eldöntöttem, hogy megvalósítom a jičíni látogatást. El is kezdtem információkat gyűjteni a neten, és kiderült, hogy azt a vidéket Cseh Paradicsomnak hívják, és nem csak Jičín van ott, hanem a kutatott sziklás táj is! Hurrá hurrá!


2004 nyarán el is mentünk oda. A fényképezőgépet sajnos itthon felejtettük.
Hrubá SkálaA helyről csak szuperlatívuszokban lehet beszélni: egy viszonylag kis területen középkori kisvárosok, hangulatos falvak, régi várak (jó sok), és sziklák minden mennyiségben. Ők sziklavárosoknak hívják őket. Bár homokkőből vannak, mászni is lehet rajtuk (nálunk bezzeg a sokkal ellenállóbb mészkősziklákon is csak néhány helyen nincs megtiltva), de csak UIAA igazolvánnyal. Az nekünk akkor még nem volt, így a mászás elmaradt. Nagy erénye még a helynek, hogy nincs felkapva. A fő attrakció, a prachovi sziklák kivételével sehol sem volt turistatömeg. És ott sem volt vészes, nyomába sem ért a Pilisnek egy szép tavaszi napon.

Rumcájsz Jicsínben

Jičín

Lakhelyeink közül a Malá Skála-i kemping volt a legjobb. Malá Skála önmagában is igen hangulatos, ez a kemping pedig a gyors folyású Jizera szigetén van. Kiváló a kocsmája is.
Idén télen elmentünk oda mégegyszer. (Most a fényképezőgépet sem hagytuk otthon.) Télen is nagyon szép volt. Tömeg meg még annyira sem volt, mint nyáron :-) Most Hrubá Skálán szálltunk meg, a Penzion Oldában. Azért linkelem be, mert nagyon elégedettek voltunk vele. A ház is hangulatos, a tulajok kedvesek és jó kedélyűek, a település pedig nagyon szép, van vára, sziklavárosa, és eléggé központi helyén van a Cseh Paradicsomnak.
Valamelyik nyáron visszamegyünk oda, visszük a biciklit meg a mászócuccot is, a kocsit lerakjuk, és bringával fogjuk bebarangolni az egészet.