Átrágtam magam a Gépezeten. Nem volt könnyű, és élvezetes sem. Pedig maga a műfaj nagyon érdekesnek tűnik, a könyv világa is kiválóan ki van dolgozva, ha jobban ismerném a korabeli történelmet, akkor nyilván még több érdekességet, utalást felfedeztem volna. De sajnos mint olvasmány nem jó. Teljes mértékben egyetértek ezzel a kritikával.

A Gépezet nyomán újra elolvastam a Morlockok éjszakáját. Ennek a kisregénynek a szerzője, K. W. Jeter találta ki a steampunk fogalmát, épp erre az írására vonatkoztatva. Amikor régebben olvastam, tetszett, most nem. Pedig a fickónak kiváló a stílusa, tökéletesen elhiteti velünk, hogy az elbeszélő a viktoriánus korban élt. De a regény nem más, mint fantasy, Artúr királlyal, Excaliburral, Atlantisszal, katar eretnekekkel, varázserejű alpesi kastéllyal, és minden egyébbel. Kár érte.
Ez a két rossz élmény sem elég azonban ahhoz, hogy elveszítsem érdeklődésemet a műfaj iránt. Ádám, olvasható magyar nyelven élvezetes steampunk?

Ha már Gépezet: nagyon emlékeztetett a Lemprière-lexikonra (Lawrence Norfolk).

Íme:

Gépezet: egy sosem létezett múltban játszódik, ahol számítógépek vannak.

Lemprière-lexikon: egy sosem létezett múltban játszódik, ahol kiborgok vannak.

Gépezet: a főhős, a szimpatikus fiatal tudós olyan dolgokba keveredik, amikből nem sokat ért. Közben fel-alá koslat London utcáin, és az író aprólékosan leírja, merre jár.
Lemprière-lexikon: a főhős, a szimpatikus fiatal tudós olyan dolgokba keveredik, amikből nem sokat ért. Közben fel-alá koslat London utcáin, és az író aprólékosan leírja, merre jár.

Gépezet: Londonban sosem látott hőség van, amit zendülés követ. A zendülés hátterében egy titokzatos figura, bizonyos Swing kapitány áll.

Lemprière-lexikon: Londonban sosem látott hőség van, amit zendülés követ. A zendülés hátterében egy titokzatos figura, bizonyos Farina áll.

Gépezet: a női főszereplő (már amennyire beszélhetünk ilyenről) egy finom, elragadó hölgy, aki fiatal korában prostituáltként kénytelen dolgozni.

Lemprière-lexikon: a női főszereplő (már amennyire beszélhetünk ilyenről) egy finom, elragadó hölgy, aki fiatal korában prostituáltként kénytelen dolgozni.

Gépezet: Ned Mallory valóban létezett, de korántsem élt ilyen izgalmas életet.

Lemprière-lexikon: John Lemprière valóban létezett, de korántsem élt ilyen izgalmas életet.

Gépezet: megjelenés éve: 1990
Lemprière-lexikon: megjelenés éve: 1991

Gépezet: rossz könyv.
Lemprière-lexikon: jó könyv.