Egy idő óta két böngészővel élek: a Safari az alapértelmezett, de abban nem működik rendesen se a Wordpress (bebop.hu), se a Joomla (magas-tatra.hu) adminisztrációs felülete, ezért ezekhez a Caminot használtam. Gondolkodtam a teljes váltáson, de a Caminonak nem tetszett az adblockja (nem blokkolt olyan szinten, mint a PithHelmet, igaz, ez fizetős), meg az sem, hogy nem tudtam a search field-be új keresőmotorokat felvenni (ez Safariban az Inquisitorral megoldható).
A végső lökés aztán az lett, hogy a Safari többször is úgy odavágta a gépemet, hogy hosszú perceken át használhatatlanul lassú lett, pedig sima, flashmentes oldalakat akartam betölteni vele. Elkezdtem kutakodni, hogy a fentebb írt dolgokat meg lehet-e csinálni Caminoval, de nem igazán találtam semmit. Ekkor felvettem a kapcsolatot Ádámmal, és az ő aktív közreműködésével sikerült megoldani mindent. Ezúton is köszönet érte.


Menjünk sorjában:
1. Search field kusztomizálása: a
~/Library/Application Support/Camino/SearchURLList.plist fájlt kell megnyitni TextEdittel, és hozzáadni a megfelelő dolgokat. Pl. a Wikipedia esetén ezt:
<key>Wikipedia </key>
<string>http://en.wikipedia.org/wiki/Special:Search?search=%s&fulltext=Search</string>
A <key> </key> közé azt írhatunk, amit akarunk. Ez fog megjelenni a keresőmező legördülő menüjében. Stringnek a kívánt motor search url-jét kell megadni. Ezt úgy tudhatjuk meg a legegyszerűbben, hogy rákeresünk bármire (pl. arra, hogy vombat), aztán a böngésző címsorából kimásoljuk, ami ott lett, és a vombat szót lecseréljük erre a két karakterre: %s . Még arra is figyelni kell, hogy az esetlegesen előforduló & karaktert egészítsük ki & -ra. Ennyi.
Akit jobban érdekel a dolog, itt olvashat róla:
http://www.caminobrowser.org/support/docs/search/

2. Reklámblokkolás: két lépcsőből áll. Először töltsük le innen a usercontent.css fájlt, és másoljuk be ide: ~/Library/Application Support/Camino/chrome
Aztán töltsük le innen az Install Flashblock fájlt. A kiterjesztését írjuk át .xpi-ről .zip-re, tömörítsük ki, és a benne lévő chrome folderből a flashblock.jar fájlt másoljuk az előbb már megismert Camino chrome folderbe. Aztán nyissuk meg TextEdittel a usercontent.css fájlt, és az elejére (én rögtön az első A:link sor elé tettem) másoljuk be ezt:
/*flashblock*/
@import url(chrome://flashblock/content/flashblock.css);
/*end flashblock*/

Aztán nyissuk meg az ugyanott lévő chrome.rdf fájlt (ezt is TextEdittel), és közvetlen az </RDF:RDF> elé másoljuk be ezt:

<RDF:Description RDF:about="urn:mozilla:package:flashblock"
c:baseURL="jar:file:///Users/yourUsername/Library/Application%20Support/Camino/chrome/flashblock.jar!/content/flashblock/"
c:locType="profile"
c:displayName="Flashblock"
c:author="The Flashblock team"
c:authorURL="http://flashblock.mozdev.org/"
c:name="flashblock"
c:extension="true"
c:description="Replaces Flash objects with a button you can click to view them." />

(Ebben figyeljünk oda, hogy a c:base kezdetű sor tartalma ne tördelődjön át, egy hosszú sorban legyen szóköz nélkül. Ugyanebben a sorban az elérési út megfelelő helyére írjuk be a felhasználónevünket.)
Ezzel kész is vagyunk: egyrészt blokkolva lettek a reklámok, másrészt a beágyazott flashek helyett egy playgomb jelenik meg, és csak akkor kezdi el játszani, ha erre rábökünk.
Akit behatóbban érdekel:
http://www.macosxhints.com/article.php?story=20041217163514494
Nem marad más hátra, mint hogy a Preferencesben beállítsuk default browsernek a Caminot.