A Vernon Reid & The Masque koncerten nagy hatást tett rám a billentyűs (mint ember is és a hangszere is). Amikor hazajöttem, utánanéztem, és kiderült, hogy jól láttam: egy átalakított számítógép-billentyűzeten zenélt (többek között). Billentyűzetem ugyebár nekem is van :-) Az oldalán utánaolvastam, és kiderült, hogy a billentyűzeten kívül kell még egy számítógép, egy MIDI-t fogadni képes program (pl. Garageband), és az általa fejlesztett alkalmazás. Ezek közül csak az utóbbi hiányzott. Írtam hát Leonnak, hogy ugyan küldje már el (a win-es személyes használatra szabadon letölthető, a maces még béta, így azt pár sorban kérni kell, leírva, hogy mit zenél a ember). Ahogy hazaért a turnéról, küldte is a programot, sőt, még meg is dicsérte a Honek-kert, különösen a böfögés tetszett neki a Döglött kutya c. szám elején (legalábbis ezt írta :-) Letöltöttem, kipróbáltam, megszerettem. Így jött létre a bebop.hu új aloldala. Mivel azt egy félhivatalos oldalnak szánom (zömmel Leon leírásának fordítását tartalmazza), jöjjön itt egy személyes beszámoló.
Először is a feltalálóról: amellett, hogy zenész, matematikából van diplomája. Valószínűleg ez a fajta gondolkodás kellett az új hangszer megalkotásához :-) Érdemes az oldalán elkalandozni, baromi sokféle projektje van sok letölthető zenével. A Math Camp nevű zenekarának a cd-jét szívesen meg is venném, ha ide is elpostázná 15 USD-ért. (A Masque-ban is a Math Camp dobosa játszik). Szerencsére van humora is: pl. a samchillian ikonja egy vasalóval ölelkező mormota :-)
A samchillianről: vettem 1000 ft-ért egy USB-billentyűzetet, a MV+-n gombokat (lsd leírás) befestettem feketére, az egyéb MV gombokat ezüstre, mindre ráfestettem, hogy mit csinál, felraktam a programot, bekonfiguráltam, és van egy új hangszerem. Akár koncertezhetnék is vele (akarok is majd): a gitár helyett a kis powerbookot dugom az erősítőbe, a befestett billentyűzetet a derekamra, és már lehet is nagyokat szólózni :-) Majd ha már olyan jól megy, hogy meg merem mutatni, akkor töltök fel ide egy-két számot.