Teljesen véletlenül fedeztem fel, hogy a Bartók rádióban milyen király jazzműsorok vannak (amikor nem vagyok bent az irodában, gyakran valami rádiót nyomnak be, rossz esetben a katolikust, jobb esetben a Bartókot).

Az eheti műsor itt olvasható.

Külön felhívnám a figyelmet a szerda esti sorozatra, amikoris világsztárok budapesti koncertjeit játszák le, és a vasárnapi lemezbemutatóra: Wynton Marsalis „From the Plantation to the Penitentiary” című új CD-je. Ez annyira király, hogy szinte minden nap meghallgatom. Különlegessége, hogy igen harcos szövegei vannak, számomra kicsit szokatlan efféle klasszicistának nevezett jazzben az ilyesmi, de tetszik.

Másik érdekes sorozat (épp ezt hallgatom) a vasárnap délutáni "A Beatles és a jazz". Nem is tudtam pl. hogy eleinte ők is elnyomtak dixieland-klasszikusokat. A műsorban először lejátszák valami klasszikus előadásban, aztán pedig a Beatles-ében. Kőkemény When The Saints Go Marchin' In-t nyomnak, már csak ezért is érdemes meghallgatni a műsort.

(Nagyon régen hallgattam utoljára rádiót, kicsit megmosolyogtató volt, hogy a műsor előtt még mindig ugyanaz az ember konferál ugyanolyan stílusban, mint 20 éve gyerekkoromban, a bejegyzés címében olvasható kiejtéssel :-)