Erről már régóta akarok írni, és most, hogy a quarton megjelent egy cikk a témáról, leírom én is röviden, amit akartam.

Tehát: ma Magyarországon honnan tudhatja meg az ember, hogy kortárs jazzben mit érdemes hallgatni? Szerintem magyar nyelven sehonnan. Magamat érdeklődő jazzrajongónak tartom, és úgy érzem, hogy szörnyen alulinformált vagyok abban, hogy manapság mi történik a világban etéren.

Vegyük a ma is alkotó kedvenceimet (a sorrend lényegtelen), és hogy honnan ismerem őket:

Azt hiszem látszik, hogy szinte véletlenszerűek ezek a felfedezések. Szóval jó lenne egy honlap (a quart már efelé halad, meglátjuk), de még jobb lenne egy magazin, amiből rendszeresen tájékozódhat a ember. Amúgyis elkeserítő, hogy ha megállok egy újságosbódénál, hogy ötletszerűen vegyek valamit, akkor nem találok semmi érdekeset a Földgömbön, a National Geographic-en és a HVG-n kívül (amiből az utóbbi kettőnek előfizetője vagyok, előbbi pedig eléggé hasonlít a NG-hez, hogy ne vegyem meg külön azt is). Pedig aki olvassa ezt a blogot, láthatja, hogy sokminden érdekel, szóval nem bennem van a hiba.

Komolyan gondolkodom rajta, hogy előfizetek a Down Beat-re, elvileg 9500 Ft egy éves külföldi előfizetés.

Na és akkor a kérdések: ti milyen, ma is alkotó jazz-zenekarokat-zenészeket hallgattok, illetve ha vonatoznotok kell és nincs olvasnivalótok, mit vesztek az újságosnál?