A rossz hír az, hogy nem tudjuk eljátszani az Adulruna Rediviva-t, pedig terveztük. Kevesebbet tudtunk próbálni, mint amit megbeszéltünk, és mint ami ahhoz kellett volna, hogy szerepeljen a dal a programban, és a partitúrát – amit hetekkel ezelőtt elküldtem – nem adták oda a kórusnak, hogy gyakorolják, szóval rengeteget kellett volna még próbálni, hogy egyáltalán menjen a dal, és még többet, hogy jól is szóljon. Megpróbáltuk eljátszani, de nem jutottunk tovább a felénél, és a kórus (akik csak ma reggel kapták meg a kottáikat) egyszerűen teljesen beleveszett. Nem csak azt kockáztattuk, hogy rosszul játsszuk el, hanem azt, hogy teljesen elbasszuk, szóval meg kellett hoznom azt a (természetesen nagyon népszerűtlen) döntést, hogy kihagyjuk a számot a listából, így biztosítva az egész projekt minőségét. Figyelembe véve, hogy egy héten át napi 10-12 órát töltöttem a dal élő előadásra adaptálásával (pl. átírva az összes billentyűs szólamot nagyzenekarra), nagyon szíven ütött az ügy. Ez volt a kedvenc Therion-dalom, és minden munkám odaveszett... egyáltalán nem öröm. Ráadásul a tudat, hogy sok rajongó mennyire várja ezt a dalt, különösen elszomorít. De ha megpróbálnánk eljátszani, akkor legjobb esetben rosszul sikerülne, rosszabb esetben pedig teljes kudarcba fulladna, tehát ez volt az egyetlen elfogadható döntés. Főleg, hogy egy DVD-t is felveszünk a koncerten.
Másik szomorú dolog, hogy korábban kivettem a programból a Flight of the lord of flies-t és a Wonderous world of Punt and Khlysti envangelist intróit, hogy legyen idő a Adulruna Rediviva-ra. Viszont annyi időt elpazaroltunk így is az Adulruna-ra, hogy nem maradt idő ezeket visszatenni. Szóval az előadás kb. 10 perccel rövidebb lesz emiatt.

Az idézett szöveg a svéd Therion együttes honlapján jelent meg tegnap (bocs a hevenyészett fordításért), és a ma esti miskolci koncertről szól, aholis komplett szimfonikus zenekarral és kórusokkal kiegészülve játszanak. (Aki nem ismerné a Theriont: abszolút szupersztár státuszú zenekar, és az, hogy így adnak koncertet, elég nagy szenzáció, elég csak beírni a Google-be, hogy Therion Miskolc, vagy megnézni a koncert last.fm oldalát, ahol többen azt tervezgetik, hogy hogy fognak külföldről ideutazni emiatt, egy srácnak még koncertjegye se volt, de a repülőjegyét már megvette.)

Szerintem már az is egy botrány, ahogy a koncert itthon hirdetve volt. Én az interneten nem olvastam róla, plakátot csak tegnap láttam az Operafesztivál jegyirodája előtt, de az se konkrétan erről az eseményről szólt, hanem minden egyébről, és az alján ott volt a Therion neve is. A programfüzetben szintén csak megemlítik, hogy lesz ilyen is, de semmi bővebbet nem írnak a dologról. Őszintén szólva ez az egész Operafesztivál egy elbaszott szervezés, a honlap abszolút szar, és a programfüzet sem túl informatív. Tegnap volt pl. egy kurva jó koncert a Barlangfürdőben, a jazz-tanszak hallgatói nyomták a tanáraikkal, mindenféle felállásban (bigband, combo, egy számban énekesnő, rengeteg ütős), mindenféle jót (a swingtől Coltrane-en és a Weather Reporton át Marcus Millerig). Erről a koncertről is csak azért értesültem, mert Réka szemfüles, és semmi információ nem volt a dologról, csak annyi, hogy a jazz-tanszak ifjú zenészeinek és tanáraiknak koncertje éjszakai fürdőzéssel (nem tudom pontosan idézni, nem jön be az Operafesztivál honlapja, pffff). Valljuk be, így eléggé zsákbamacska kirakni rá 1800 Ft-t, de szerencsére abszolút megérte.

Remélem, még lesz jegy a mai koncertre. A rossz hír mellett ugyanis a honlapjukon van jó hír is: az, hogy csodálatosan szól az egész ("milliószor jobban", mint a legutóbbi ilyen koncert), hogy nagyon együtt van a nagyzenekar a Therionnal, és hogy mindenképp emlékezetes zenei élmény lesz, amit DVD-n is ki fognak adni. Nem vagyok ugyan kimondott rajongója a szimfonikus metálnak, de szerintem is nagy élmény lesz, a Therion szerencsére jóval feszesebb zenét csinál, mint amit pl. a Metallica nyomott a szimfonikus zenekarral.

Kedvcsinálónak itt van talán az egyetlen értelmes magyar beharangozó a koncertről.