"Ha Betty ma is énekelne, valami olyasmi lenne, mint Madonna, vagy mint Prince, csak nõben. Minden ilyesminek õ volt a kezdete."
Betty Davisrõl valószínûleg minden jazzrajongó hallott már. A fenti idézet egykori férjének, Miles Davisnek az önéletrajzából való. Csak egy évig voltak házasok, de ez az egy év zenetörténeti jelentõségû (nem túlzok). A legenda szerint Betty hátsójára volt tetoválva, hogy "EZ A SEGG TALÁLTA FEL A FUSIONT".
Jóban volt ugyanis a hatvanas évek végének (és az egész zenetörténetnek) három meghatározó figurájával: Jimi Hendrix-szel, aki a modern rock alapköveit rakta le; Sly Stone-nal, aki feltalálta a funkot; és Miles Davis-szel, aki (miután összeházasodott Bettyvel és így megismerkedett az elõzõ két úriemberrel) a Bitches Brew albumával megalkotta a fusion mûfaját. (Talán jelképszerûnek is lehet tekinteni, hogy a "Filles de Kilimanjaro" album (aminek a borítóján Betty látható) egyik számában van egy zenei idézet Hendrix "The Wind Cries Mary" címû számából: ez a szám a Mademoiselle Mabry (Betty lánykori neve).

Tovább a teljes cikkhez