Aki olvasta Lawrence Norfolktól A pápa rinocéroszát (vagy legalábbis belekezdett), biztos emlékszik Vinetára, az elsüllyedt városra. Aki nem olvasta, annak röviden: a regény szerint Vineta az Északi-tengerben, Usedom szigeténél volt. A főszereplő az anyjától (akit a szigetlakók boszorkánynak tartottak) hallott róla, a családi legendárium szerint ők a vinetaiak leszármazottjai. Meg is próbálta megkeresni a várost a tenger alatt egy saját készítésű merülőszerkezettel, de rossz vége lett.

Vinetáról a wikipedia is ír:

Scientific evidence for the existence of Vineta is still missing.

Hogy miért vettem most elő ezt a témát? Most olvasom Szepsi Csombor Márton XVII. századi útleírását, az Europica varietast. Amikor 1618-ban Danckából (Gdańsk) Dániába hajózva elhagyja Julinum (Wolin) városát, a következőket írja:

Hét mérföldön ez várostul volt még ennél is szebb város, Vineta nevű, melyet az Úr Isten nemkülönben, mint Juliniumot, mennykövekkel ronta, és tengerrel boríta el, mostan is tiszta időn, ha ember felette hajóval megyen, egészen meglátja minden fundamentomát, sőt még néhol egész kamaráit is, kikből nagy gyakorta afféle szegletes szép köveket szaggatnak fel, és úgy hordják az mellette való városokba.

Az az érdekes, hogy míg Mártonunknál Vineta létezése evidencia, addig Norfolk regényében ködös legenda, pedig egy évszázaddal korábban játszódik. És Norfolk mindig nagy hangsúlyt fektet regényei hitelességére.

Érdekes lenne kideríteni, hogy hogy is van ez a Vineta-dolog.