Nem volt véletlen a kettővel ezelőtti áradozásom a Kárpátokról. Akkor már tudtam, hogy több éves álmom válik valóra pár nap múlva.

A Kis-Fátrába már nagyon régóta el akarok menni. Elolvastam róla mindent, amit találtam (ami nem túl sok, magyarul a Gerinctúrák a Kárpátokban c. kiváló könyv meg egy Szlovákia útikönyv, szlovákul pedig a Hátizsákkal Szlovákián át című kiváló sorozat idevágó része; plusz internet).

Nem csalatkoztam. A hegység nem nagy és nem is magas, de annál változatosabb és látványosabb. Nem voltunk sokat kint, és nem is mentünk túl sokat, mégis láttunk nagy sziklás csúcsot (lánccal biztosított turistaúttal), keskeny szurdokvölgyet létrákkal (mint a szlovák paradicsomban), kopár hegygerincet, erdőket, réteket, bizarr sziklaformákat, várat, kígyót, sast, pókot, tehenet :-)

Miskolcról reggel háromnegyed hétkor indultunk, és még bevásárlással és pénzszerzéssel együtt is délben már túráztunk. Este a Štefánova nevű faluban aludtunk a Vrátna-völgyben (a túránk is innen indult), egy találomra kiválasztott panzióban, ami nagyon hangulatos volt és a reggeli is igen bőséges volt. Egyetlen hibája az volt, hogy a szomszéd szobából túlzottan áthallatszott egy szexmániás pár ténykedése :-)

Másnap is nyomtunk egy túrát, és este kilenc körül már itthon is voltunk Miskolcon. (Budapesttől sincs messzebb.)

Képek itt.

A túrák gps-trackje pedig letölthető a lenti képre kattintva.