A Hriatô egy tradicionális szlovák ital. A receptje a következő:

Hozzávalók:

  • fél liter pálinka (vodka, fenyővíz, sligovica)
  • 150 - 200 g cukor
  • 100 g szalonna (zsírszalonna, tehát a húsos rész ill. a paprika nem kell)

Elkészítés:

A cukrot egy kis lábasban karamellizáljuk. Hozzáadjuk a vizet, felforraljuk, és addig forraljuk, amíg a karamellizált cukor teljesen fel nem oldódik benne. Ekkor hozzáöntjük a pálinkát. Felmelegítjük, de nem forrásig. Közben egy másik serpenyőben az apró kockákra vágott szalonnát megpirítjuk. Ha az ital elkészült, kimerjük bögrébe, azonnal hozzáadjuk a még forró pirított szalonnát, majd jókedvűen (forrón!) elfogyasztjuk.

Forrás: http://recepty.labuznik.com/recept/17428-Hriat%C3%B4

Szerintem kiváló. Rékának annyira nem ízlett, de szerintem azért, mert törkölypálinkából csináltam, aminek ugye nagyon átható szaga-íze van. Legközelebb kipróbálom vodkával vagy fenyővízzel.