(a szerző egyébként is egészségtelennek tartja a túl sok birodalmi szoftver használatát)

(by Ádám)

Fenti véleménnyel nem értek egyet teljes mértékben, azonban a minap annyira megharagudtam az addig nagyszerűnek gondolt Pages-re, hogy megfontoltam, érdemes-e tovább használni. Történt ugyanis, hogy egy hosszában kettéhajtott A4-es méretű, 24 oldalas kiállításkatalógust szerkesztettem benne. A képeket igazi macesként drag-and-dropoltam bele. Aztán már a vége felé elképesztően lassú lett, minden mentés után vagy negyedórát strandlabdázott, minden görgetés után szintén. Majd el is szállt. A szerkesztést be se tudtam fejezni az irodai gépen (alap Macbook 1.25 giga rammal), mert megnyitás után is vagy negyedóráig strandlabdázott, mire bármit tudtam volna csinálni. Arra rájöttem, hogy a page thumbnail-ek lassítják le főleg, de azokat se bírtam kikapcsolni, annyira nem volt reszponzív, vagy hogy mondják ezt magyarul. Végül a kollegám új iMacjén fejeztük be. Kíváncsiságból megnéztem, hogy miért is lett majdnem 300 mega a kész file, hát azért, mert a behuzigált kb. 800*600 pixeles képekből 30-40 megás állományokat csinált. Érthetetlen.

Úgyhogy átgondoltam, kell-e nekem az iWork. A Keynote-ot már korábban töröltem, a Numberst kb. negyedévente egyszer használtam, maradt a Pages, amit egyrész sima szövegszerkesztésre, másrészt egyszerűbb kiadványszerkesztésre használtam. Nézzük, miket szereztem be ezekre a funkciókra:

  • Táblázat: letöltöttem az OpenOffice legfrissebb aquás bétáját, és meglepően jól működik. Lassan indul ugyan, de úgyse indítom gyakran. Bónusznak word-fájlokat is lesz min megnézni, ha muszáj.
  • Szövegszerkesztés: Bean. Egyszerűen zseniális. Mindent tud, ami nekem kell, és egyszerű billentyűparancsokkal vezérelhető. Talán még a Pagesnél is jobban tetszik, mint szövegszerkesztő, bár lényegesen kevesebbet tud. Bónusznak nyílt forrású, és teljes mértékben Cocoában íródott. Épp ma jött ki új verziója.
  • Kiadványszerkesztés: Swift Publisher. Hasonló a Pages page layout részéhez, de annál többet tud. És olcsóbb.

A végére még azért odaírom, hogy a Pagest ettől függetlenül továbbra is nagyszerű programnak tartom szövegszerkesztésre és kisebb (1-2 oldalas) kiadványok szerkesztésére.