Amikor 11 éve kijött az Album Of The Year a Faith No More-tól, csomót gondolkodtunk rajta, hogy ki lehet az a k-európai külsejű úr, aki a borítón többször is szerepel, illetve ki lehet az, akinek a ravatala mellett szintén k-európai külsejű katonák állnak és "Pravda Vitéz" feliratú zászlóval van letakarva a koporsója. Nem derült ki a dolog, hiába, nem hogy wikipedia nem volt akkoriban, de még számítógépem sem.

Most viszont a kezembe került a cd újra, és utánanéztem a dolognak (természetesen a wikipedián). Az úr nem más, mint Tomáš Garrigue Masaryk, csehszlovákia első miniszterelnöke. Így utólag már könnyú okosnak lenni: ha jobban megnézi az ember a zászlót, látja rajta a cseh oroszlánt, na meg a felirat sem "vitéz", hanem "vítěz" (sőt, valójában "vítězi", de az "i" nem látszik a fotón).

Frissítés:

További információk a Faith No More honlapjáról:

What is the story behind the artwork for "Album of the Year"?

Bill Gould (a basszeros - bz) says:
"Actually the man was an old president of Czechoslovakia who died in the '30's, but his significance is more symbolic than political. He was a very aristocratic president at a time when Czechoslovakia was one of the richest countries in the world. His funeral was HUGE (they are the shots on the album artwork) and his death took place on the eve of WW2. If there is any symbolic importance, it is the depiction of the death of a 'golden age.'"

The artwork was also used on FNM Tour T-shirts in Europe. A lot of people are of the opinion that the man pictured is 'Lenin'. He isn't. Billy had this to say:
"I realized that his "death mask" face looked alot like Lenin, but not until after the shirts were printed. We might change it."
The name of the president is Tomas Garrigue Masaryk (1850-1937). He was the first president of independent Czechoslovakia (1918).

Inside the CD sleeve in the funeral picture, the words "Pravda Vitezi" appear on the coffin. "Pravda Videzi" translates to "Knight of truth - Knight if integrity". It means "Truth will prevail" / "The truth wins". It's a phrase which appears on the Czech president's flag.

Művelt csávónak tűnik, de őszintén szólva azt nem tudom honnan veszi, hogy a korabeli Csehszlovákia a világ egyik leggazdagabb országa volt.