Critical Mass

Van egy ősrégi biciklim, még Pizsama haverom szerezte nekem sok éve. (Már akkor is ősrégi volt.) Annak idején úgy-ahogy felújíttattam. Túl sok pénzem akkoriban nem volt, így a szingós felniket egy használtbútorboltban beszerzett szimpla alufelnikre cseréltem csehszlovák gumikkal, a bandázsolást nadrágszegőszalagra (nem tudom, mi a rendes neve), a cserélendő alkaltrészek közül egyedül a fékpofa volt normális. Pár évvel később nekimentem valaminek, akkor a hátsó (Campagnolo) váltó tönkrement, de szerencsére a szervizben volt nekik hasonló korú másik.

Amikor Miskolcra visszaköltöztem, egy darabig használtam, de aztán az itteni szar utak miatt inkább a másik bringámmal, egy Gepida Mundoval kezdtem járni. Az se mai darab: tavasszal szétszakadtak a fékbowdenei. Akkor volt a Critical Mass, ami tnem akartam kihagyni, szóval előástam a szüleim garázsából a régi országútit. Éveken át hozzá se nyúlt senki, ennek ellenére szinte tökéletesen működött. A fenti képen Réka kezében látható, ezen a bizonyos Critical Massen.

Elhatároztam, hogy felújítom. Nyáron az egyik pedálja leesett, így az alábbi dolgokat kellett cserélni:

  • pedál
  • fékkar (olyat akartam, amire rá lehet támaszkodni, és úgy is tudok fékezni)
  • felni, gumik (olyanok, amik bírják a miskolci utakat)
  • bandázs
  • fékbowdenek, bowdenházak

Alkatrészek után való kutakodás közben találtam ezt a nagyon jó oldalt: http://velobase.com/

Itt többé-kevésbé be tudtam azonosítani a régi alkatrészeimet, így a bicikli korát is (18-20 év). A képek alatt a linkek a Velobase oldalán az adott alkatrész leírására mutatnak.

Váltó:

campagnolocampagnolo

Campagnolo 980
hátul
elöl
(ez ugyebár már nem az eredeti, az eredeti szerintem régebbi volt)

Fék:

balilla

Balilla Side Pulls (a fékpofák nem az eredetiek)

Pedál:

ofmega

Ofmega Super Competizione (Ez nem pont az, az enyém ennek lehet egy korábbi változata. Sajnos most le lett cserélve, egy hasonló korúra.)

Hajtókar:

ofmega

Ofmega Competizione (A lánckerék csak hasonló, de a hajtókar ugyanaz.)

És végül egy kép a megújult bicikliről:

felújított bicikli

Nemcsak szép lett, hanem kurva jó is. Tegnap elmentünk Rékával tekerni egyet. Nagyon gyorsan megy, gyorsan meg is áll, és az úthibák se érdeklik annyira. Nagyon örülök neki.