John Battelle írja a Keress! című könyvében, hogy napjainkban (többek között) abban különbözik az internet a 90-es eleje-közepebeli állapottól, hogy akkor a felhasználó felfedező-attitűddel ült le elé ("lássuk, mi van fent a neten"), míg ma kereső-attitűddel ("minden fent van, lássuk, hogy hol").

A napokban döbbentem rá, hogy a zenebuzik számára is megtörtént ez a változás, még úgy is, ha csak a legális letöltéseket nézzük. Eddig mindent letöltöttem, ami érdekelt és ingyen fent volt, most már ezt képtelen vagyok megtenni.

Itt van pl. ez:

http://www.archive.org/browse.php?collection=etree&field=%2Fmetadata%2Fcreator

Még átnézni is képtelen vagyok. Eddig leszedtem innen pár Charlie Hunter-koncertet, (messze nem az összeset), és egy-egy Maroon 5, Spin Doctors,  Global Funk Council-t (mindből van még több is). Ezeket ajánlom mindenkinek.

Aztán itt van ez:

http://www.jazzfusion.tv/bootlegaudio.html

Még az abszolút kedvenc Miles Davistől is annyi koncert van fent, amennyit meg se tudok hallgatni, és akkor a többieket ne is említsük.

Vagy ez:

http://www.therootslive.com/main.html

Itt is több minden van, mint amit be lehet fogadni.

És ezek csak a legálisan(!) letölthető(!) dolgok, az online hallgathatókról még nem is beszéltünk.

Tényleg nincs messze az, hogy lesz egy adatbázis, ahol a világ összes zenéje fent van, és csatlakozni lehet rá iPoddal vagy akármivel, és akkor elfelejthetjük a zenegyűjtést.