Portugáliában kb. 1500 fotót csináltunk. Már korábban is megvolt bennem az igény, hogy a fotóim koordinátákkal legyenek ellátva, de ezután méginkább. Utánanéztem a GPS-es fényképezőgépeknek, de még iszonyú drágák. Olcsóbb venni egy pici, gyors, vízálló loggert, és utólag a fotókhoz a készítési idejük szerint hozzáfűzni a koordinátákat.

Végül a rendszer alkotóelemei a következők lettek:

  • MobileAction i-gotu 120 GPS logger: kicsi, olcsó (10e Ft volt az Extreme Digitalnál, azóta már csak 9), gyors, 20 órát bír egy töltéssel.
  • igotu2gpx: ez azért kell, mert az i-gotu hivatalosan nem támogatja a Macintosht, de ezzel a kis programmal ki tudjuk róla menteni a tracket gpx-ben. Hátránya, hogy törölni nem tudjuk, de a srácok dolgoznak rajta.
  • GPSPhotoLinker: ez az ingyenes program adja hozzá a koordinátákat a képekhez. Kicsi, egyszerű, mindent tud. Olyannyira, hogy nemcsak a koordinátákat adja hozzá a metaadatokhoz, hanem a koordináták alapján a fotó helyét is (pl. Borsod-Abaúj-Zemplén, Varbó). Ezt az adatot a spotlight is látja.
  • iPhoto: végül bekerülnek a képek az iPhotoba, ami már tudja kezelni a koordinátákat, de hatalmas fekete pont jár neki azért, mert az IPTC-keyword-öt (ahova az előző program berakta a helyneveket) nemcsak hogy nem látja, de ha szerkesztjük a fotót (akár csak elforgatjuk), törli is. Őszintén szólva ez annyira zavar, hogy gondolkodom a Picasára váltáson, persze majd ha megtanulja kezelni a location-öket (már dolgoznak rajta).