gornergrat.jpg

A Wallisi-Alpok egyik gerince. Arról híres, hogy innen a legjobb a rálátás a Matterhornra. Ráadásul megközelíteni is könnyű, merthogy vonat megy fel Zermattból (a felső állomás 3089 m-en van, ennek bizony a fele se tréfa). Zermattot ugyanakkor nem könnyű megközelíteni: egy zárt völgy végén van, és kocsival tilos behajtani a városba. Sőt, a legközelebbi településen (Täsch, kb. 6 km-re) le kell rakni a kocsit, innen vagy ún. taxibusszal megy az ember (kb. 10 CHF), vagy vonattal (kb. 12 CHF).

A Mont Blanc Monte Rosa pen and the Monte Rosa mountain

Visszatérve a Gornergratra: valóban elképesztő a kilátás róla. 4000 m fölötti csúcsok koszorúzzák a panorámát, köztük olyan híresek, mint a már említett Matterhorn vagy a Monte Rosa. Mi a vonattal csak egy megállót mentünk, onnan gyalogoltunk. Nem mentünk fel rögtön a Gornergratra, előtte még az oldalában gyalogoltunk a Gornergletscher fölött, ami az utóbbi 10 évben kb. 100 m-t veszített a vastagságából, de így is hatalmas. Aztán oldalról felmentünk a havas gerincre, innen pedig a kilátóhelyre, ahol jó sok ember meg jó sok szemtelen holló volt.

A Gornergraton 2009.07.09. 13-38

Na meg szerencsétlen kikötött bernáthegyik, akikkel pénzért lehetett fényképezni. Lefelé menet még útba ejtettük a Gletschertort, ahol a Gornergletscher patakja áttöri a sziklát.

A túra térképe különböző formátumokban megtekinthető és letölthető itt.

Galéria az egész alpesi utunkról itt.

Darth Vader at the Matterhorn