Ezt a bejegyzést már régóta meg akarom írni, és most, hogy aktualitása is van (39 éve ezen a napon halt meg Hendrix), meg is teszem. (A konkrét lökést azt adta, hogy a kapcsolódó B-oldal cikkben azt írják, hogy a Little Wing nem "hendrixes". Szerintem meg nagyon is az, csak a feldolgozásai nem.)

Szóval, már gimnazista koromban feltűnt, hogy Hendrix egészen másképp játszik balladákat, mint más rockgitárosok. Utóbbiak zömmel sima akkordbontásokat használnak, míg Hendrix egy teljesen egyedi stílust fejlesztett ki. Ezt a különleges stílust azóta nagyon kevesen tudták-akarták követni.

Egy példa, hogy miről van szó (a gitárjátékot figyeljétek):Vagy itt az egyik leghíresebb száma, a Little Wing:


És akkor jöjjön a kevés követő, akit ismerek. Aki a leginkább használja ezt a fajta játékot, az John Frusciante a Red Hot Chili Peppersből, főleg a Blood Sugar Sex Magik albumon:

Aztán itt van Vernon Reid (Living Colour) és a Flying:


Mike McCready (Pearl Jam) és a Yellow Ledbetter:


Így hirtelen ennyi. Magyar versenyzők közül a Tűzkerék R. B. Bíbor Hold című lemezén a Lány, akire szerelemmel nézhetek c. számában van ilyen játék, de az nincs fent a neten. Ja, és végére egy saját próbálkozás, ami persze messze nem üti meg a fentiek színvonalát, dehát nem is ugyanabban a ligában játszunk:A LEGO-tolvaj balladája