Írtam korábban a fotókról és a koordinátákról. Akkor azon szomorkodtam, hogy az iPhoto felülírja a képek iptc-adatait. A szomorkodásom végül addig nőtt, hogy egy merész húzással átváltottam Picasa-ra. A váltás nem volt könnyű, ugyanis az iPhoto nem támogatja túlzottan a menekülést. Először a Picasa import from iPhoto funkciójával próbálkoztam, de az átvette az iPhoto kaotikus mapparendszerét. Aztán megpróbálkoztam azzal, hogy Eventenként exportáltam a képeket, beikszelve, hogy a location infót és a tageket is exportálja, a fájlnév meg a title legyen. Ez jó is lett volna, csakhogy a fájlméretek megduplázódtak. Na meg többszáz Eventnél sokáig is tartott volna. Erről szó is van az Apple fórumain, nincs rá megoldás. Aztán rátaláltam az iPhoto To Disk nevű programocskára. Ez azt csinálja, hogy az egész iPhoto Library-t kimenti, az Event-ekből mappák lesznek, a Title-kből fájlnév, a fájlméret marad, és hozza a tageket is. Location infót sajnos nem, de ezt a békát lenyeltem, úgyse voltak korrekt koordinátáim az iPhotoban, hanem csal kézzel hozzáadottak. A váltás körüli mizéria még jobban meggyőzött arról, hogy jól döntöttem (nem túl jó, ha a fotóink egy olyan programban vannak, ahonnan gyakorlatilag nem lehet őket az összes adatukkal együtt kinyerni.) Aztán boldog Picasa-júzer lettem. (A Picasa az iPhotoval szemben a metaadatokat magában a fájlban tárolja, és ha külső programmal megváltoztatunk valamit a fotón – pl. koordinátákat – , azt is tudja értelmezni.) A Flickr-exportálás is megoldott a picasa2flickr pluginnel. És nem mellesleg a Picasa sokkal gyorsabb, mint az iPhoto.

Két dolog viszont hiányzott: amit az iPhotoban Faces-nek és Places-nek hívnak. Sebaj, gondoltam, megleszek nélkülük, a koordinátákat így is tudta a program értelmezni.

De aztán ma kijött a 3.5-ös Picasa, már a maces változat sem béta, és benne van a Faces és a Places is, nekem ráadásul jobban is tetszik a működésük, mint az iPhotoban. Javaslom mindenkinek, hogy tegyen egy kísérletet. Ingyen van. És az iPhotoval is együttműködik, ha valaki nem akar teljesen váltani.