Már régóta meg akarom írni ezt a bejegyzést, a konkrét lökést most ez a baromság adta.

Tehát, tegyük fel, hogy hatalmi szóval közölnék, hogy "kedves emberek, holnaptól fél éven keresztül mindenki egy órával korábban kel, korábban megy dolgozni, és punktum". Nyilván kurva nagy lenne a felháborodás, főleg az ún. baglyok körében, hiszen ők nem bírnak korán kelni, este aktívabbak, stb, stb.

Pedig a nyári időszámításra való átállás gyakorlatilag erről szól, és mégsem háborognak az emberek, hanem épphogy örülnek, hogy "tovább van világos". Lóf*szt van tovább világos, csak korábban keltél, korábban mentél dolgozni, így korábban végeztél, és mivel korábban keltél, valószínű este is hamarabb leszel álmos. Épp ezért nem hiszek senkinek, aki azt mondja, hogy ő nem tudja megszokni a korai kelést (nyilván bizonyos határok között). A nyári időszámításra való átálláskor mindenkinek egyik napról a másikra egy órával korábban kell felkelnie, mégis pár nap alatt mindenki hozzászokik.

Szerintem az emberek nagy része ma rugalmas munkaidőben dolgozik, simán megcsinálhatná, hogy kilenc helyett nyolcra megy be dolgozni. A boltok, posták, stb. úgyis nyitva vannak, már korábban.

A fent belinkelt cikk épp ezért orbitális baromság: a "baglyok" miatt akar áttérni a kelet-európai időre (GMT+2), pedig épp ők járnának rosszabbul. Az egyszerűség kedvéért számoljunk GMT-ben. tegyük fel, hogy helyi idő szerint 9-re mennek dolgozni, az GMT-ben 8 óra. Ha a GMT+2-höz tartoznánk, akkor GMT szerint 7-re járnának dolgozni. Szóval, kedves "baglyok", csak nem koránkelő "pacsirták" akartok lenni?

Véleményem szerint ez az egész nyári időszámítás egy hülyeség.