Egy ideje teljesen rákattantam a Google programjaira, ugyanazt látom bennük, amit pár éve az Apple programjaiban (mielőtt még a csicsás Mail-templétek jelentették a fő csapásirányt): egyszerűek, letisztultak, gyorsak, remekül együttműködnek egymással. (Ennek ellenére valamiért a maces sajtó ignorálja őket.)

Azt hiszem, ki is rajzolódik belőlük, hogy milyen lesz a Chrome OS. Mindegyik programnál megfigyelhető, hogy egyrészt használja az ember Google Accountját és a felhasználó online tartalmait, másrészt offline módban, desktop programként is működik.

Kicsit részletesebben:

Először is, van a Google Quick Search Box. Ezt a Google is olyan fontosnak tartja, hogy a mac-oldalának a felét ez foglalja el. Ez a megszüntetett Quicksilver utódja, olyannyira, hogy a fejlesztője is ugyanaz. Egyszerűen, gyorsan, billentyűkombinációkkal tudunk vele keresni a gépünkön, a Google Mail-ünkben, a Google dokumentumainkban, illetve különböző online forrásokban (Wikipedia, Youtube, stb). Nemcsak keresésre jó, hanem programindításra és különböző feladatok végrehajtására, pl. az iTunes-ba én már csak innen rakok be zenét. Egér érintése nélkül. Nagy előnye a Spotlighttal szemben, hogy tolerálja az elgépeléseket.

Aztán ott a Picasa. A desktop programról már írtam, most csak azt emelném ki, hogy ennek is van online párja, ami szépen együttműködik a desktop verzióval, és folyamatosan fejlesztik. A desktop Picasa amúgy a Gmail-lel is cimbora, ugyanis az "email" gombra kattintva választhatunk, hogy az alapértelmezett levelezőnkkel akarjuk-e elküldeni a kiválasztott képeket, vagy a Gmail-lel. Ha az utóbbit választjuk, el se kell hagynunk a Picasát.

A következő zászlóshajó a Gmail, a Google Reader és a Google Docs hármasa. Ezek ugyebár alapvetően online programok, de már mindegyik tud működni offline módban is. Én a Fluid-dal használom őket, így tényleg olyanok, mintha desktop programok lennének. (Olyannyira, hogy pl. a Mail vagy a Reader a dockban jelzi az olvasatlan elemek számát). Windowson azt hiszem a Google Chrome képes arra, hogy offline programokként működtesse ezeket (macen a Chrome még csak developer preview, több dolog, közte az alkalmazások létrehozása is hiányzik belőle). Az offline docs még közel sem tökéletes, mert csak a már feltöltött dokumentumokhoz férünk hozzá offline módban, újat nem tudunk létrehozni, de szerintem ezt is meg fogják oldani, és akkor gyakorlatilag lesz egy offline Google Office.

Amint látható, már csak egy zenelejátszó kellene ahhoz, hogy minden meglegyen, ami egy átlag felhasználónak kell, ráadásul a többi operációs rendszerhez képest nagy előny, hogy minden szolgáltatásnak van egy erős online része. (Ha a pletykáknak hinni lehet, nemsokára a zene is bekerül valahogy a Google világába).

És akkor jöjjenek a személyes kedvenceim:

építészként imádom, hogy a Google-nek van ingyenes 3D-s programja, a Sketchup, aminek ráadásul a működése is nagyon tetszik. És természetesen ennek is van online párja, a 3D Warehouse. Már le is töltöttem 3D-ben többek között a kassai dómot és a diósgyőri vár középkori állapotát. (Meg megmodelleztem a saját házunkat, de egyelőre még nincs teljesen kész.)

Túrázó-hegymászó emberként pedig imádom, hogy a világ összes hegységét megnézhetem a Google Earth-ben, sőt, a saját kirándulásainkat is megjeleníthetem rajta (mivel mindenféle konvertálgatás nélkül beolvassa a gpx-et, amit a gps-emből mentek).

És ahol a két személyes kedvencem összeér, az a 3D buildings layer a Google Earth-ben. Már nemcsak New York, hanem Párizs, Prága, sőt Budapest belvárosának nagy része is fent van 3D-ben. A Sketchupban bárki elkészíthet bármilyen (létező) épületet, ami ha megfelel a kritériumoknak, felkerül az Earth-re.

Ahogy Angelday szokta mondani, egy csodálatos korban élünk. És akkor arról még nem is emlékeztem meg, hogy a Google szolgáltatásainak nagy részét (sajnos nem mindet) az ember a saját domainjén is használhatja, ingyen és bérmentve.

Frissítés:

Kifelejtettem a felsorolásból a Google Notifier-t, ami szintén hidat ver az online Google Account és a desktop között: elhelyez a menubaron két kis ikont, amik jelzik, ha új levelünk jött ill. ha új esemény közeleg a naptárban, és egy kattintással el is érhetjük őket.