Ha a környezetvédőkről van szó, az emberek általában azt gondolják, hogy a bolygót védik az emberekkel szemben. Pedig ha belegondolunk, ez egyáltalán nem így van: a környezetvédők az embert védik. A bolygónak ugyanis teljesen mindegy, hogy hogy pusztítjuk a bioszférát. Talán még jobb is lenne az élővilág szempontjából, ha minél gyorsabban tönkremenne a környezetünk (ahogy azt ma ismerjük), mert azzal az ember is eltűnne a színről, és így a pusztítás is. Tehát, ha belegondolunk, a környezetvédők az önzők, akik az ember érdekeit nézik; és a környezetszennyezők (emberek, cégek) az igazi környezetvédők, mert működésüknek hála az ember hamarabb el fog tűnni a színről, és a bolygó regenerálódhat.

A földi élet nagyon súlyos kataklizmákat átvészelt már. A kréta-tercier eseményről már biztos mindenki hallott (amikor többek között a dinoszauruszok is kihaltak). Kevésbé ismert a perm-triász esemény, pedig súlyosabb volt: a tengeri fajok 96%-a, a szárazföldi gerinces fajok 70%-a pusztult ki (köztük kedvencem, a gorgonopsid). Ehhez képest az ember tevékenysége semmi. Utána mégis talpraállt az élővilág, és a dinoszauruszok korszaka következett, csodálatos fajgazdagsággal.

Nem árt tisztában lenni az időtávlatokkal sem: a földi élet 3,5 milliárd éve jelent meg. A dinoszauruszok 165 millió évig uralkodtak. Ehhez képest az ember 200 000 éves története semmi (de tényleg, a nulla felé konvergál). Szóval a bolygónak tök mindegy, mi lesz velünk. A környezetvédelem nem a bolygóért van, hanem a mi önös érdekünk.

De őszintén szólva nem vagyok biztos benne, hogy bármit is elérünk vele, kicsit olyan ez, mintha egy hópehely próbálná megállítani a lavinát.