Nem tudom, hogy Amerika többi része milyen, de Boulder egy elképesztően civilizált hely. Kicsit nehéz is elhinni, hogy alig 150 éve telepedett meg itt először a fehér ember, hogy halomra gyilkolja az indiánokat (ezt és a többi történelmi tényt a városban és a város melletti hegyen elhelyezett nagyon jó információs táblákról tudom).

Szóval Boulder. Szellős, nyugodt, rendezett városka, rengeteg zölddel, és rengeteg bájos épülettel, belvárosi mókusokkal, szinte mindenhol fenyőillattal, sok biciklissel és kutyával. Két kedvenc építőanyagom, a tégla és a fa dominál. Sőt, szinte kizárólagosak. Sok helyen a járda is téglával van burkolva, a Pearl Streeten (ez a fő sétálóutca) még az utca is. Kerítés szinte sehol, sok háznak utcára néző terasza van, kint hagyva síléc, bútorok, minden.

Az építészeten látszik, hogy töretlen volt a fejlődés (nem úgy, mint nálunk, ahol Boulder alapítása – 1859 – óta volt egy kiegyezés, két világháború, három forradalom, 40 év kommunizmus és egy rendszerváltás. Pedig amúgy Miskolcnak is hasonló a fekvése, és ha az említett dolgok nem lettek volna, lehet, hogy a városkép is hasonló lenne. Pl. itt is keresztülfolyik a városon egy patak, de itt nem kanálist csináltak belőle, hanem végig park van mellette, és gyerekek pancsolnak benne.) De visszatérve az építészetre: az új, (viszonylag) nagy irodaházak is téglával vannak burkolva, nem szépek, de nem is csúnyák, és mivel nagyjából egységes a megjelenésük, beleillenek a régi épületek közé, nem bomlik meg annyira a városkép, mint nálunk a régi és az új részek határán.

Említettem a Pearl Streetet. Szerintem nem szélesebb, mint a miskolci főutca, de tele van fákkal (OK, nem jár villamos rajta). Nagyobbacska zöld szigetek vannak kialakítva, a peremük kb. 50 cm magas, téglával kirakva, amire le lehet ülni. A sok fa kellemes árnyékot ad (szükség is van rá, délebben vagyunk, mint Dubrovnik), és nagyon kellemes lesz tőlük a levegő.

Estefelé tettem egy rövidebb kirándulást a szállásom közelében. Érdekes, hogy itt nem színekkel vannak jelölve a túrautak, hanem mindegyiknek van egy neve (xy trail), és az elágazásoknál tábla jelöli, hogy melyik trail merre megy. Igazi vadnyugati tájon kirándultam, vörös sziklák között.

Kicsit szenvedek amúgy a lökhajtásos lábaktól. Mivel ébren töltöttem az ideutat, és helyi idő szerint este érkeztem meg, azt hittem, hogy nem lesz gond, de tegnap és ma is felébredtem otthoni idő szerint kilenc-fél tíz felé, az meg itt az éjszaka közepe. Tegnap vissza tudtam aludni, ma nem nagyon.

Végezetül néhány érdekes kép.

Grivel jégcsákányok mint ajtófogantyúk, avagy kolbászból kerítést:

Környezetvédelem minden szinten (ha nem látszana egyértelműen, ez egy csatornafedél):

Horgászstégek a városban a Boulder patakon (a helyi Szinva), a kiírás szerint szigorúan 13 éven aluliaknak:

Most már világosodik, úgyhogy összekészülök, és felmegyek erre a hegyre:

http://www.summitpost.org/view_object.php?object_id=152442

meg erre:

http://www.summitpost.org/view_object.php?object_id=151499