A konferencia első napja szeptember elsején, szerdán volt. A regisztrációnál kaptam egy nyakbavalót a nevemmel és a programmal, egy hátizsákot és egy pólót, mindhármon a Basecamp logójával. Utána jött a táplálkozás, nem kellett csalódni a Google-ben, tényleg sok és sokféle étel is ital volt. Már ekkor megismerkedtem több emberrel, köztük a Model Your Town-pályázat nyertesével.

A hivatalos program délután egykor kezdődött. Az előadóteremben a színpad tényleg basecampnak volt berendezve, sátrakkal, áltábortüzekkel, körülöttük kempingszékekkel. A termek hegységekről voltak elnevezve, sajnos Kárpátok nem volt köztük, de még Alpok sem :-)

Rövid bevezető után jött a nagy durranás: a Sketchup új verziójának bejelentése. Baromi jó volt, amikor kivetítették a képernyőre, hogy Announcing SketchUp 8. (Bocs a rossz fotóért, de emlékértéke miatt közzéteszem :-))

Még sosem voltam világpremieren. Olyan volt, mint az Apple Keynote-okon. Utána különböző fejlesztők demózták az újdonságokat, láthatóan élvezve, hogy a teremben mindenki hozzáértő (néha megkérdeztek egy-egy dolgot, hogy ismerjük-használjuk-e, és elégedetten konstatálták, hogy jóformán az egész terem jelentkezett).

Aztán kérdések és válaszok következtek, azt elég nehezen tudtam követni. A végén pedig kifelé menet mindenki kapott egy bambusz(!) pendrive-ot, rajta az új verzióval. Aztán az előcsarnokban egy nagy, különleges kinézetű tortát felvágtak, meg voltak sütik, meg pezsgő és cider. Ez utóbbinak nagyon örültem, sokkal jobban szeretem, mint a pezsgőt, nálunk is meghonosíthatnák ezt a szokást. Beszélgettem egy darabig pár emberrel, aztán elindultam haza. A program szerint be lehetett menni a Google-be, de ezt akkor elmulasztottam.

(Pozsárkó Csaba fotója)

Ahogy láttam, az emberek nagy része amerikai, de vannak Ausztráliából, Japánból, Franciaországból, Görögországból, Olaszországból, Írországból, Angliából, Belgiumból is, meg többen Kanadából.

Nem jöttem rögtön haza, még elmentem az egyetemre. Nagyon jó a kampusz, rengeteg zölddel, és archaizáló épületekkel, amiket építészként lenézek, de emberként belátom, hogy elég hangulatos együtt az egész :-)

Hazaérve kipróbáltam az új verziót. Olyan újdonságok vannak benne, amik alapján akár az is lehet, hogy fel fogja váltani nálam az Archicadet. Több építésszel beszéltem, akik a napi praxisuk során nem használnak más rajzolóprogramot. Meglátjuk. Ha hazamegyek, megpróbálok végigcsinálni egy engedélyezési tervet SketchUpban.