A Carpathian Mountains Európa második leghosszabb és Közép-Európa legnagyobb és legveszélyesebb hegyvonulata. 1500 km-en keresztül húzódik a Dunától a Dunáig, egész civilizációkat elválasztva egymástól. Az Inner Western Carpathians ennek a hatalmas és veszélyes hegységnek a legmagasabb és legveszélyesebb része. A Beech Mountains az Inner Western Carpathians déli részén helyezkedik el, ettől délre már a nagy és veszélyes, több mint 100 000 km² kiterjedésű Great Plains terül el.

A Beech Mountains központi, legmagasabb és legveszélyesebb részét a Great Plateau alkotja. Veszélyességére jellemző, hogy évezredek alatt sem tudott megtelepedni területén az ember, a mai napig lakatlan. Ennek következtében ételhez sem könnyű jutni, Bear Zoli kénytelen volt lovat enni, Wolf Kófic pedig hidrolizált állati fehérjéket és legyeket, sőt egyszer a lószarra is ráfanyalodott. A hely veszélyességéhez hozzátartozik a kb. 1000 barlang, amik között több száz méter mélyek is vannak, és az ember (vagy a kutya) akár akár beléjük is eshet.

A túra a Beech Mountainsban az év legveszélyesebb szakára esett. Nyár elején ezen az éghajlaton az elviselhetetlen hőség váltakozik a tomboló viharokkal. Ez tükröződik az aktuális időjárás-jelentésben is: UV-riasztás volt érvényben az extrém UV-B sugárzás miatt, ugyanakkor zivatarokra, szélrohamokra, jégesőre is számíthattak vándorok, ahogy a szakember mondta: „akár 90 km/óránál is erősebb széllökésekre kell készülni, de akár két centiméter átmérőjű jégdarabok is hullhatnak”.

Az UV-sugárzás ellen Bear Zoli az erre a célra egy arab piacról hozatott kendőjével védekezett.

Éjszaka a vihar meg is érkezett. Hogy ennek itt a fele se tréfa, azt a korábban látott villámsújtott fatörzsek is mutatják.

Másnap a vándorok hideg, borongós, ködös reggelre ébredtek.

A szinte áthatolhatatlan köd erősen nehezítette a tájékozódást, de tapasztalt térkép- és iránytűhasználatuknak köszönhetően épségben elérték a civilizációt.

(A bejegyzéshez az ötletet Bear Boti munkássága adta.)