Van egy Linksys WRT160NL routerem. Az a különlegessége, hogy van rajta egy USB-csatlakozó, és az arra dugott meghajtókat smb-n keresztül megosztja a hálózaton. Lion frissítés óta nem látszott a megosztás a Finderben, és a szokott módon (Finderben Alma+K, majd smb://server) se tudtam csatlakozni, mert nem jött fel az autentikációs ablak (egyszerűen csak kiírta, hogy nincs jogosultságom csatlakozni).

A megoldás szerencsére elég egyszerű: Alma+K után így kell beírni, hogy hova akarunk csatlakozni:

smb://user:password@server

Sajnos amúgy simán grafikus felületen ezután se tudunk csatlakozni. Csak tudnám, hogy miért, így kb. a 10.2 szintjére ugrottunk vissza, bár még ott is megkérdezte a jelszót egy felugró ablakban.

Valószínű nem smb, hanem router-specifikus, hogy miután Lionra frissítettem, azután Réka Snow Leopardos gépe se látta a megosztást, addig, amíg nem frissítettem a router firmware-ét. Után viszont az ő gépében minden bűvészkedés nélkül megjelent a Finder sidebar-jában, és egy kattintással lehet csatlakozni. Szóval a dolognak ez a része már Lion-specifikus. Nem értem. Lehet, hogy ez sem bug, hanem feature, mint az, hogy nem alszik el a gép a fedél lecsukására, ha külső monitor van rádugva?