Marosi Ernő mondta a Mindentudás Egyetemnén tartott előadásában, hogy amióta általánossá váltak a reprodukciók, azóta minden műalkotást közel ugyanolyan méretben szemlélünk (könyv oldalméretben), függetlenül attól, hogy eredetileg házfalnyi vagy körömnyi méretű.

Ez a probléma az épületek esetében különösen fennál. Mindig is szerettem azokat a rajzokat, ami egymáshoz képest mutatja meg a híres épületek méreteit.

Itt van pl. ez, ami a legmagasabb épületeket mutatja meg 1896-ban:

A Google 3D Warehouse-ban az is nagyon jó, hogy a világ híres épületei már mind fent vannak, így be tudjuk tölteni őket egy fájlba. A leghíresebb gótikus templomokat egymás mellé tettem, összehasonlítási alapnak pedig melléjük tettem a budapesti parlamentet és a kassai Szent Erzsébet-templomot.

Elég megdöbbentő az eredmény:

(Az épületek balról jobbra: Parlament, Budapest (nem gótikus, csak az összehasonlítás miatt van itt); Notre Dame, Párizs; Notre Dame, Chartres; Notre Dame, Reims; Notre Dame, Amiens; Münster, Ulm; dóm, Köln; és szélen az az aprócska Kassa. Hátul pedig az a hatalmas a firenzei Santa Maria del Fiore (ami bármilyen fura, szintén gótikus).

Csalókák amúgy a méretek élőben is. Én néhány nap különbséggel láttam az amiens-i és a firenzei templomot, és simán azt mondtam volna, hogy a kupolát nem nézve az amiens-i sokkal nagyobb. Pedig a főhajó kb. ugyanolyan magas a két templomban, ugyanakkor a firenzei sokkal szélesebb. Kölnben is voltam már, meg Kassán is számtalanszor, és meg nem mondtam volna, hogy a kölni dóm ennyivel nagyobb a kassainál. (Amúgy az egyik szobánkban a kölniről van egy keresztmetszeti rajz, a másikban a kassairól egy nyugati homlokzati rajz).