Ahogy figyelem a legújabb fejleményeket, azt látom, hogy az Apple nagyon afelé halad, hogy olyan gyűlölt cég legyen, mint a 90-es években a Microsoft volt. Gondolom emlékeztek arra a korszakra, karikatúrák, vicces videók (még a Youtube előtt!) százai figurázták ki a céget, a Windowst, Gates-et.

Akkoriban Microsoft óriás volt, az Apple törpe. Mac-felhasználónak lenni (főleg Magyarországon) olyan volt, mint valami apró szektához tartozni, amire a külvilág kissé csodabogárként tekint. (Emlékszem, 2001-ben a kollégiumi hálózat többszáz gépe között az enyém volt az egyetlen Macintosh).

Ma viszont az Apple az óriás, és ha így folytatja, gyűlölt óriás lesz, egyszerűen az arroganciája miatt. Ezen nem segít az sem, hogy Handrás-féle figurákkal azonosítják a márkát, ill. az sem, hogy az ún. switchereknek és az iPhone-tulajdonosoknak hatalmas az arca. (A Microsoft legalább ezzel nem küzdött annak idején.)

Azt hittem, hogy 2012-re már nem lesznek értelmetlen hitviták (Mac vs. PC, Intel vs. AMD, Ati vs. Nvidia), de vannak, és nem kis részben pont a fenti nagy arcú Apple-felhasználóknak köszönhetően. Ahogy 2001-ben a Macemmel csodabogár voltam, most lassan megint annak érzem magam, mert bár Macintoshom van, de nem kizárólag Apple hardvereket és szoftvereket használok.

Leírom ide is, amit a Google-blogomra már leírtam: „az Apple-nek maradnia kellene a hardver- és operációsrendszer-fejlesztésnél, és inkább a többi cég bejáratott szolgáltatásaival kellene minél jobban együttműködnie.” Ez az egész pályás letámadás egyszerűen értelmetlen, ráadásul ha egy cég elveszíti a „jófej”-imidzset, az nagyon káros lehet hosszútávon.

Ide kívánkozik még a Google-blogom második bejegyzése is, sajnos a megírása (tavaly január) óta nem vagyok olyan optimista.

(Ez a bejegyzés nem arról szólt, hogy a Samsung lopott-e vagy sem. Szerintem is lopott.)