Már nagyon régen kerestem ezt a térképet, amit régen láttam valahol. Kicsit sorsszerűnek is tűnt, hogy pont Szlovéniából hazatérve, az itthoni viszonyokba való visszacsöppenés traumájának feldolgozása közben jött szembe velem a HVG-ben. (Itt a vonatkozó cikk, térkép nélkül: http://hvg.hu/hvgfriss/2012.33/201233_magyar_ertekrend_zart_tarsadalom )

A World Value Survey térképéről van szó, ami kulturális értékek alapján helyezi koodrinátarendszerre az országokat. A földrajzilag közel lévő országok általában itt is közel tartoznak egymáshoz. Ami érdekes, az az, hogy Magyarország nem Szlovákiával, Csehországgal vagy Szlovéniával van egy csoportban, hanem Oroszországgal, Belarusszal, Ukrajnával stb. Ez alapján mi nem az európai, hanem az ortodox kultúrkörhöz tartozunk. Sajnos amúgy a tapasztalatom is az, hogy az átlagmagyar mentalitása valóban azokhoz az országokéhoz áll közel, ahova a térkép rajzol minket. Azt hiszem, ezen felesleges keseregni, meg kell tanulni együtt élni vele, még ha nehéz is.

Csak azt furcsállom, hogy a velünk 1920-ig azonos történelmű szlovákok hogy tudták levetkőzni ezt a nem túl jó „ortodox” mentalitást.

És akkor a térképek. Az első a frissebb, 2005–2008-as, a második 1999–2004-es.

Innen töltöttem le őket:
http://www.worldvaluessurvey.org/wvs/articles/folder_published/article_base_54

Az első térképen a Word Values Survey oldalán nem volt rajta Magyarország, de a térkép HVG-ben leközölt változatán igen, az alapján rajzoltam be.