Amikor tavaly nyáron Wolfenbüttelben voltunk, teljesen megdöbbentünk a főtéren lévő ijesztő szobrot látva. Egy lovasszoborról van szó, ahol a lovas (Ágost herceg) a lova mellett áll, a ló hátán pedig a herceg fölé magasodva egy elképesztően ijesztő figura van. Semmiféle felirat nem segített értelmezni az alkotást.

Gnom Stadtmarkt Wolfenbüttel

Aztán egyik napról a másikra a gnóm eltűnt a ló hátáról, ami még hátborzongatóbbá tette az egészet. Már otthon olvastam utána, hogy mi is volt az, és most, hogy újra itt vagyunk, meg is írom.

Tehát, a figura nem része a szobornak, ahogy mi először hittük, hanem csak ideiglenesen került fel rá 2011. áprilisának egy éjszakáján. Ezzel kapcsolatosan egy honlap is készült, ahol egy – több kérdésből álló – feladvány található. A honlap szerint a szobor akkor nyeri vissza az eredeti állapotát, ha valaki megfejti a feladványt, ahol sok kérdés a várossal kapcsolatos.

A feladvány elég hosszú, most nem fordítom le, főleg, hogy végül augusztusban a városvezetés utasítására levették a gnómot, megfejtés nélkül. Pedig az egyik honlap szavazásán a szavazók 74%-nak tetszett, hogy ott van, és szerintem is jó volt az ötlet és a kivitelezés is.