Magyar szemmel egészen hihetetlen, ami itt van. Kezdődik a dolog azzal, hogy 5€ a beiratkozás, és ezzel egy életre be vagy iratkozva (az OSZK-ban a napijegy ennyi kb.). Folytatva azzal, hogy ha otthonhagyod az olvasójegyedet Magyarországon, nem kell újra beiratkoznod, felírják egy cetlire az olvasójegy számát, és onnantól kezdve azt használhatod. A könyvtárasok nagyon kedvesek, segítőkészek (még este nyolckor is), már a második nap előre köszönnek a könyvtáron kívül is, nem érzed azt, mint otthon a legtöbb könyvtárban, hogy ha nem tudod, hogy mi hogy megy, akkor a könyvtáros hülyének néz. Ráadásul a kissé berozsdásodott német nyelvtudásomat is tolerálják, nem kezdenek el felemelt hangon beszélni.

Aztán van egy könyvszkenner, ami baromi gyorsan, PC nélkül működik (csak bele kell dugni a pendrive-ot, és rámenti a multipage pdf-et), és ingyen van. A (fizetős) fénymásolónál külön felhívják erre a figyelmet.

A könyvtárközi kölcsönzés könyvenként 1,5€, és azt is online lehet intézni (egyesített katalógusuk van a német könyvtáraknak).

És akkor újra egy kép a reneszánsz fegyverraktár földszintjéről, ahol éppen most is ücsörgünk:

Frissítés:

Ide tartozik egy friss tapasztalatom a BME könyvtárosairól, legalábbis egyről. Most járt le egy könyvem, de nem tudtam online meghosszabbítani, mert az olvasójegyem is lejár a napokban. Írtam egy emailt, hogy sajnos külföldön vagyok, van-e valamilyen lehetőség ezt távolról megoldani. Szinte azonnal kaptam választ, az olvasójegy hosszabbítását elintézték nekem, csak át kellett utalnom a díjat, és azonnal meghosszabbították a kölcsönzést is. És a diákkedvezményt is megkaptam, pedig a diákigazolványom még nem érkezett meg.

Köszönet!