A november 16-án megjelent HVG-ben volt egy véleménycikk, Lőrinc László történelemtanár írta.

Arról szólt, hogy Kövér László Tökölön felavatta II. Lajos szobrát, és a beszédében elmondta, hogy 1505-ben a magyar nemesség úgy döntött, hogy ezentúl csak magyar embert választ királynak. Ennek ellenére a Jagelló II. Lajos lett a király, mert „a korabeli pénzügyi hatalmasság, a Fugger-bankház képes volt felülírni a magyar nemesek országgyűlésének az akaratát”. Ugyanis (szerinte) az országot a bécsi Fugger-bankház irányította, jópár hazaáruló magyar főúr segítségével.

Amikor a történelmet, ráadásul a középkor történelmét ilyen szinten az aktuálpolitika szolgálatába állítják, akkor csak ezt tudom üzenni Házelnök Úrnak (meg amúgy is, és nemcsak neki):

Főleg, hogy baromira nem is igaz, amit mondott. A HVG cikkéből kiderül, hogy 1505-ös végzés arról szólt, hogy ha férfi örökös nélkül hal meg Ulászló, akkor választanak magyar királyt. Csakhogy utána megszületett a kis Lajos, akinek a trónra kerüléséhez így a Fuggereknek semmi köze nincs. A végzésnek amúgy az volt a célja, hogy Szapolyai János a trónra kerüljön, ami meg is történt, mivel II. Lajos elesett Mohácsnál. Az „idegen” király meghalt, a „magyar” király pedig három év múlva kezet csókolt Szulejmánnak, és műveleti területként a rendelkezésére bocsátotta az országot, így jutott el a török had 1529-ben Bécs alá.

Eközben a Fuggerek ügyfele, Szapolyai ellenfele, az ország nyugati része fölött uralkodó Habsburg Ferdinánd megvédte Bécset és Kőszeget, ezzel megállítva a török nyugati terjeszkedését.

A cikkből az is kiderül, hogy a Habsburgok sokszor több pénzt fordítottak Magyarország török elleni védelmére, mint amennyi jövedelmük az országból befolyt.

Érdemes az egészet elolvasni, Google-regisztrációval be lehet lépni:

Bankárkirályozás

Pár héttel később egy olvasói levél kiegészítette a fenti véleménycikket. Eszerint a házelnök még a Fuggerek székhelyével sincs tisztában, mert az nem Bécsben, hanem Augsburgban volt. A bankház amúgy 1659-ben tönkrement, az általa „1521-ben az arra érdemes rászorult augsburgi polgárok számára létrehozott szociális lakótelep (mint ilyen a világon az első), a Fuggerei viszont a mai napig működik, az eredeti szabályok szerint.”