Jegyzetelésre használtam már az Evernote-ot, a Simplenote-ot, a Google Keep-et és az Apple Notes-ot, de egyik se vált be.
- Evernote: mobilon az offline hozzáférésért évi 20 €-t kéne fizetni, röhej
- Simplenote: nagyon rosszul működött a szinkronizálás, összevissza duplázta a note-okat, sőt adatvesztésre is volt példa
- Google Keep: ez tetszett eddig a legjobban, de nincs desktop app hozzá, így ott is mindig attól tartottam, hogy mikor lesz adatvesztés (egyébként nem volt); ezenkívül a legutóbbi két telefonomon nem is fut
- Apple Notes: a szinkronizálás nem igazán működött, tök randomszerű volt, hogy egy note mikor jelenik meg a telefonon; ezenkívül megint androidos lettem
Megoldás kellett tehát.
Ez a cikk adta az ötletet, hogy .txt alapon, Dropboxszal szinkronizálva csináljam a dolgot. Az ott Androidra ajánlott program (Epistle) sajnos már nem létezik, így végül ez lett a workflow:
- Androidon: Plain.txt. Annyit csinál, hogy a gépünkön egy, a Dropbox-mappában lévő mappát és a benne lévő txt fájlokat és almappákat szinkronizál a telefonra, ahol ugyanazt a struktúrát látjuk, és szerkeszthetünk is.
- Macen: TextEditor. Ez még egyszerűbb: megadunk neki egy mappát, és az abban lévő txt fájlokat és almappákat szerkeszthetjük gyorsan, ügyesen, kézreállóan.
Tudom, hogy a tagelés menőbb, mint a mappázás, de a plain text mindennél menőbb :-)

Frissítés:
hát nem jött be a workflow. Egyrészt egyik program sem tudja frissíteni az éppen megnyitott fájlokat, másrészt a Plain.txt nem szinkronizál rendesen.
Most ezt próbálom:
- Mac: Notational Velocity
- Android: Ted (Text Editor), de igaziból bármi jó, amivel lehet txt-fájlokat létrehozni-szerkeszteni, én egy nagyon egyszerűt akartam
- Szinkronizálás: Bittorrent Sync. Azért nem a Dropbox, mert az Androidra nem szinkronizálja le a fájlokat, csak magából az appból lehet őket elérni, offline support pedig csak egyes fájlokra van. Amúgy úgy látom, hogy ebben a Syncben komoly potenciál van, és komoly háttér áll mögötte.
Egyelőre úgy tűnik, működik a dolog: amit beírok egy fájlba az Androidon, az megjelenik nemsokára a Notational Velocityben, akkor is, ha épp nyitva van a fájl. Fordítva nem így megy, ott először szinkronizálni kell, és aztán nyithatom meg a fájlt, de egyelőre megelégszem ennyivel, aztán meglátjuk. Arról lemondtam, hogy Androidon is rendszerezve legyenek a jegyzetek, desktopon meg lehet tagelni.
Vannak amúgy különböző appok, amik Androidon mappát szinkronizálnak Dropboxba, de vagy fizetősek, vagy nem futnak Gingerbread alatt, vagy mindkettő.

Frissítés 2:
További finomhangolások:
- a Tedet lecseréltem Jota Text Editorra, amit úgy állítottam be, hogy indításnál egy üres note jelenjen meg, amit kilépésnél magától a megadott mappába ment egy automatikus névvel, így nagyon gyors az új note létrehozása
- meglévő note megtalálására feltettem az aGrepet (amúgy ugyanaz a fejlesztője, mint a Jotának), amit meg úgy állítottam be, hogy indításkor a note-ok mappájában keressen, így hiába vannak ömlesztve a jegyzetek az Androidon, nagyon gyorsan meg tudom találni a megfelelőt.

Frissítés 3:

Sajnos a Sync nem váltotta be a reményeket, a Nexuson instabil, és szinkronizálásnál felülír olyan dolgokat, amik a gépen később lettek szerkesztve. De nem veszem le róla a szememet, hiszen nálam csak egy régi változat fut.

A mostani workflow:

  • Macen nvALT, ami egy Notational Velocity-fork
  • Nexuson NotationalAcceleration, ami egy „spiritual derivative of Notational Velocity”
  • a szinkronizálás a SimpleNote szerverén keresztül megy, ami mindkét programba be van építve, így nem kell hozzá egy harmadik.

Meglátjuk.