, meg szintén milliárdokért visszaépíteni száz éve épült, háborúban megsérült, azóta ugyan nem eredeti formában, de jó minőségben helyreállított épületeket; és ezt az egészet a nemzeti kultúra megmentésének nevezni:

ezen nagy részben elpusztult templom szándékolt átépítésénél sokkal fontosabb műemlékek sürgősebb helyreállítási munkálataira várjuk a még mindig hiányzó fedezetet

Ezt a Műemlékek Országos Bizottsága írta a miskolci avasi templom nagyfokú átépítésének tervéről 1900-ban. Ennek a „nagy részben elpusztult templom”-nak a középkori falai állnak, középkori mérművei, kapui megvannak, koraújkori fedélszéke szintén, tehát összehasonlíthatatlanul értékesebb akár a 100 éve épült pénzügyminisztériumnál, akár a fel sem épült nemzeti lovardánál. A gazdaság is jobban dübörgött, mégis józanabbul gondolkodtak, és látták, hogy van jobb helye is a pénznek a műemlékvédelemben.

Ma is értékes műemlékek vannak veszélyben, alapkutatások hiányoznak; ebben a helyzetben képmutatás a „nemzeti kultúra megmentésének” nevezni a budavári presztízsberuházásokat.

Frissítés:

még egy idézet egy jelentésből ugyanezen templom 1894-es helyszíni szemléje után:

ezen épületnek szakszerű teljes helyreállításához oly nagy összeg kívántatnék, mely a műemlékek jelen dotációjával s a szóban levő félig elpusztult, de fönnmaradt műrészleteknél fogva még műemléknek mondható építmény jelentőségével, melyet hazánk műtörténetében igényelhet, arányban nem állana, miért is azon tiszteletteljes véleményünknek adunk kifejezést, hogy ezen templomnak országos költségen való helyreállítása javaslatba nem hozható

Az arányok, ugyebár, az arányok.