Lecseréltem a Nexus One-t Réka 32 GB-os iPhone 4-esére. Az ítélet: mindkét telefon 2010-es modell (a Nexus One januári, az iPhone júniusi), de így hét évvel később használhatóságban ég és föld a kettő. Az iPhone-on fut a 7-es iOS, és a 32 GB-os háttértár is nagy királyság. Az Apple hardverek tényleg nagyon lassan öregednek (ezt pl. egy 2011-es MacBook Airről írom, amit eszem ágában sincs lecserélni).
Ezek voltak a fő problémáim a Nexus One-nal:

  1. a kamerája nagyon gyenge, valószínűleg a kora miatt is
  2. a belső tárhely nagyon kicsi, amit csak részben enyhítenek a különböző A2SD-hekkek, így kevés programot tudok feltenni
  3. a Google Music lassú rajta (UPC-előfizetésem van korlátlan nettel, így nekem szinte ez a legfontosabb programom a telefonon)
  4. több fontos program nem fut 4.1 alatt, de van olyan is, ami futna, de nem fér fel (lsd. 2. pont)

Az iPhone-nak a kamerája sokkal jobb; a tárhelye sokkal nagyobb; a Google Music sajnos ezen se túl gyors, de gyorsabb; és jóval kevesebb az a program, amit nem tudok feltenni a rendszer régisége miatt.
Amúgy vicces, hogy a telefonon lévő App Store nem engedi programok régebbi verziójának a felrakását, de ha előtte gépen iTunes-ban letöltöm az adott appot, majd a telefonon a my purchases alatt megnézem, akkor felajánlja, hogy letölthetem a régebbi verziót. Hogy ennek mi az értelme, azt nem tudom.
Vicces amúgy, hogy a Nexus One előtt is 4-es iPhone-om volt, de azt két dolog miatt nem szerettem: még nem volt korlátlan mobilnetem, így zavart, hogy zabálja a mobilnetet; és az csak 8 GB-os volt, így alig fért rá fel valami (főleg, hogy korlátlan mobilnet híján muszáj volt a fontos zenéket offline-ban tárolni).
Ja, és még egy fontos dolog: a Nexusszal nem megy a Chromecast, az iPhone-nal igen.