Az eredeti Twin Peaks és a Straight Story kivételével megnéztem-újranéztem a teljes életművet (a kisfilmeket is beleértve).

A korábbi bejegyzésemben lévő listát most így frissítem:

 • Eraserhead: nagyon tetszett. Világot alkot, amiben mindennek helye van. A családi vacsora jelenete viccesen nyomasztó, szerintem mindenki érezte már hasonlóan magát a barátnője családjánál. :-) Miskolciként különösen tetszett a film indusztrialitása. A zajok, helyszínek: mintha a Vasgyárban lennénk.
 • The Elephant Man: a Straight Story mellett a másik „hagyományos” film. Ebben a műfajban is jó Lynch. A film jól van felépítve, izgalmas, megható; és a látványvilága is nagyon megkapó.
 • Dune: újranézve már láttam a hibáit. Ezek szerintem a zanzásításból fakadtak: túl rövidre kellett vágni. Erről amúgy beszél is Lynch a Rodley-féle interjúkötetben. Ennek ellenére jó filmnek tartom, rengeteg értékkel: pl. a Harkonnen-bolygó nagyon jól sikerült, vagy az jelenet, ahol a fiatal Alia helyrerak mindenkit. Rusznyák Csaba ezt írja a Dűne Jodorowsky-féle, meg nem valósult megfilmesítéséről: „Ha valamelyik stúdiófejes véletlenül rábólintott volna a projektre (mondjuk hulla-másnaposan azt hiszi, hogy a Cápa 2-ről van szó), legkésőbb az első tesztvetítések után kirúgják a picsába Jodorowskyval meg a fél stábbal együtt, aztán összevágnak az anyagból egy max. kétórás zanzát, főleg az akciójeleneteket felhasználva, és hadd szóljon.” Mivel Lynchnek nem volt meg a végső vágás joga, kb. ez történt az ő filmjével is.
 • Blue Velvet, Wild at Heart: már tudom, hogy annak idején azért nem tudtam mit kezdeni velük, mert a későbbi filmek nemlineális történetvezetését kerestem bennük. Ha ettől az elvárástól eltekintünk, mindkettő nagyon jó, eredeti, hátborzongató film. Az Escher-hasonlatra visszatérve, ezek olyanok, mint Escher illúzió nélküli képei: önmagukban is megkapóak, de ha az illúziót keressük bennük, csalódni fogunk.
 • Inland Empire: másodszor még jobban tetszett. A kelet-európai helyszínek különösen, olyan, mintha Miskolcot látnám. Laura Dern félelmetesen jól játszik, és Peter J. Lucas is nagyon jó: ahol kell, kiráz tőle a hideg, ahol kell, balfácán, ahol kell, melegszívű.

Érdekes volt még látni, ahogy a kedvenc színészei időről időre visszatérnek a filmjeiben. Néhány példa:

 • Jack Nance: Eraserhead, Dune, Blue Velvet, Wild at Heart, Twin Peaks [eredeti sorozat, film, The Return (archív felvételen)], Lost Highway. Lynch amúgy őt akarta az Elephant Man főszerepére is.
 • Kyle MacLachlan: Dune, Blue Velvet, Twin Peaks (eredeti sorozat, film, The Return)
 • Laura Dern: Blue Velvet, Wild at Heart, Inland Empire, Twin Peaks: The Return
 • Harry Dean Stanton: The Cowboy and the Frenchman, Hotel Room, Wild at Heart, Twin Peaks (film, The Return), The Straight Story, Inland Empire
 • Everett McGill: Dune, The Straight Story, Twin Peaks (eredeti sorozat, The Return)
 • és hát maga Lynch: cameózik az Elephant Manben, a Dune-ben, az Inland Empire-ben, és fontos szerepe van mindegyik Twin Peaksben (a The Returnben ő az egyik főszereplő)

Frissítés

Kihagytam Grace Zabriskie-t! Twin Peaks (eredeti sorozat, film, The Return), Wild at Heart, Inland Empire