Hétvégén megnéztem Bécsben az Otto Wagner-kiállítást. Nagyon jó volt, tele eredeti rajzokkal és makettekkel. Egy rész a tanítványokkal foglalkozott, és ott felkaptam a fejem egy bizonyos Rudolf Weiss rajzait látva. 1911–1912 környékéről (több, mint tíz évvel Le Corbusier kiáltványa, a Vers une architecture előtt) nagyon szép modernista házak voltak a rajzokon. Fel is írtam magamnak a nevét, hogy még utánanézek.

Aztán a múzeum shopjában megláttam, hogy korábban neki is szenteltek egy kiállítást, így meg is vettem a (féláron kínált) katalógust. Ebből kiderült, hogy kb. 20 éves korában, Wagner tanítványaként készítette azokat a rajzokat, és az is kiderült, hogy bár 90 évet élt (1980-ban halt meg), nem igazán voltak nagy megbízásai, élete nagy részében egy Bécs melletti kisvárosban élt és alkotott építészként és tanárként.

A katalógusban nagyon szép rajzok vannak. Weiss a Wagnerre is jellemző, a klasszikus építészetet is felhasználó, finom modernizmusban alkotott. Kár, hogy a történelemnek ilyen zaklatott korszakában élt, így nem tudott kibontakozni a tehetsége.

Itt meg lehet nézni néhány rajzát: Ausstellung: Gezeichnete Moderne. Rudolf Weiss

Egyet ide is átemelek:

Rudolf Weiss

1911-es terv, Weiss akkor 21 éves volt. Nálunk csak pár évvel korábban fejezték be a neogótikus Országház és a neobarokk Budavári Palota építését.